Snösätras världskända graffitiutställning hotas att rivas – ockupation planeras

Nelly och Anders Engstrand upprörs över rivningsplanerna (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

En av norra Europas största graffitiutställningar ligger i Snösätra industriområde i södra Stockholm. Sedan 2014 har hundratals konstnärer från hela världen besökt det 4 500 kvm stora området, som ständigt förvandlas med ny konst på väggarna, och det hålls regelbundna festivaler med tiotusentals besökare på platsen. Det är en gratis och levande samlingsplats för alla former av konst och kultur. 

Men efter ett beslut från 2018 om att industriområdet ligger i ett naturreservat har nu rivningen av södra delen av området påbörjats. Ett 50-tal personer protesterade utanför Stadshuset mot rivningen och beskriver beslutet som helt ofattbart. 
Mikael Rickman, ordförande i föreningen Kulturkvarter Snösätra, säger till SVT att: 
– Hela naturreservatet är 94 hektar stort, och delen som de nu vill riva är ungefär en hektar. Det handlar om en liten del av naturreservatet, men en stor del av Snösätra.

Det är helt orimligt och utan förankring hos alla som är verksamma här.

Det finns planer på att ockupera området för att förhindra rivningen.
Offensiv intervjuade fotografen Anders Engstrand som publicerat boken Snösätra Wall of Fame och modellen Nelly, som höll på med en photoshoot på platsen:
– Det är jättetråkigt. Vi har kommit hit sedan långt tillbaka, och haft utställningar här. Det är lätt för politikerna att besluta om rivning, men jag förstår inte varför? 
– Det är helt orimligt och utan förankring hos alla som är verksamma här. Det finns heller ingen kompensation, eller löften om att bygga någon annan mötesplats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!