Socialist Movement Pakistan fördömer mordet på Benazir Bhutto

2007-12-30 04:42:33
Benazir Bhutto, ledare för PPP (Pakistan Peoples Party), dödades i ett självmordsattentat efter ett offentligt valmöte i Rawalpindi den 27 december. Hennes tragiska död har än en gång avslöjat den instabila situation som existerar i landet. Regeringen har utpekat en Al-Qaedakopplad grupp, ledd av stamledaren och krigsherren Baitullah Mashud, som ansvarig för mordet.
Benazir har vid upprepade tillfällen sagt att vissa element inom stadsapparaten velat se henne död. Hon undkom ett dödligt självmordsattentat den 18 oktober 2007 i Karachi vid det massmöte som firade hennes återkomst från exil, i attacken dödades 150 personer. Hon var på Al-Qaedas och andra reaktionära islamistiska gruppers dödslista. En Al-Qaedatalesman i Afghanistan har tagit på sig ansvaret för mordet. Talesmannen uttalade att hon dödats på grund av hennes allians med “de otrogna” och för att hon var en amerikansk agent.
Våldsamheter har uppstått som ett resultat av att nyheten om Benazirs död spridits över landet. Hennes hemprovins, Sindh, har varit i våldets klor sedan arga folkmassor satt banker, myndighetsbyggnader, bensinstationer, oljepumpar, järnvägsstationer, tåg, bilar, bussar och butiker i brand i hela provinsen.
24 personer har hittills dödats av våldsamheter (militär och polis har fått order att skjuta för att döda om våld uppstår, översättarens anmärkning).
Hela landet har stängts ned av protesterna och regeringen har utlyst tre dagar av landssorg. Tågtrafiken och andra transportmedel står stilla. Situationen liknar en generalstrejk, men en spontan sådan som inte organiserats av någon speciell, och har antagit en halvt upprorisk karaktär i vissa områden.
Även många arbetare och fattiga som inte varit öppna Bhuttoanhängare har utryckt sin ilska mot regeringen som helhet. Detta skulle kunna kanaliseras genom att bygga upp förenade demokratiska försvarskommittéer till en rörelse över hela Pakistan kapabel att få den hatade Musharaf regeringen på fall.

USA förlorar supporter i ”kriget mot terrorismen”


Vi kan inte utesluta att reaktionära delar av statsapparaten har varit inblandade i attentatet. De reaktionära fundamentalistiska och nationalistiska elementen inom statsapparaten är nära lierade med olika beväpnade reaktionära islamiska grupper. Många av dessa grupper var skapade av statsapparaten och speciellt av underrättelsetjänsten. Dessa element var inte nöjda med Bhuttos pro-amerikanska inställning och speciellt inte med hennes verbala opposition mot militant islamism och extremism. Hon var en stark anhängare av det USA-ledda kriget mot terrorismen och stödde militära operationer mot militanta grupper. Det är ingen tvekan om att reaktionära extremiststyrkor ligger bakom hennes död.
Hon är den fjärde inom Bhuttofamiljen som dödats av det politiska våldet. Hennes far och två bröder har tidigare dödats av statsapparaten.
Trots att hennes far, Zulfikar Ali Bhutto, grundare av PPP, hängdes 1979 av general Zia-ul-Haqs militärdiktatur hade Benazir alltid eftersträvat en kompromiss med det militära etablissemanget.
Benazir övergav en politik “för massorna” för att etablissemanget skulle vara nöjda. Trots detta litade aldrig militären och den styrande eliten i Pakistan på henne.

Mobilisera arbetare och de fattiga mot reaktionen


Socialist Movement Pakistan, SMP (CWI Pakistan), fördömer kraftfullt mordet på Benazir Bhutto. Vi motsätter oss terroristaktioner och de metoder reaktionära religiösa extremiststyrkor använder.
Hur som helst har SMP hela tiden också gjort klart vår opposition mot den pro-imperialistiska och kapitalistiska politik som Benazir Bhutto och PPP- ledningen står för som försvarar det rådande systemet. Till och med under dess mest radikala period begränsade sig PPP-ledningen till att endast lova begränsade reformer av det ruttna kapitalistiska och feodala systemet i Pakistan, utan att ens förklara hur de skulle genomföras. Vid makten slutade de med att fylla sina fickor och attackera arbetarklassens demokratiska rättigheter och levnadsstandard.
SMP fördömer också individuell och statlig terrorism riktad mot individer eller grupper. SMP står för arbetarklassens självständiga politiska masskamp för att störta det nuvarande ruttna kapitalistiska och feodala systemet. SMP pekar på att religiös extremism endast kan bekämpas av massrörelser av arbetarklassen och de fattiga. Den nuvarande regimen har misslyckats med att besegra de reaktionära styrkorna av religiös extremism.
En välorganiserad och väl förbered politisk massaktion och generalstrejk kan besegra reaktionära styrkor. Den nuvarande våldsvågen kommer inte kunna få regimen på fall eller besegra de reaktionära styrkorna, istället behöver arbetarklassen en politisk massrörelse med en klar inställning och ett klart program som tar upp den dagliga situationen för majoriteten, som ökande matpriser, massarbetslöshet och fattigdom.
SMP har förklarat att valet som ska hållas den 8 januari är en fars – på intet sätt demokratiskt – och har förklarat att val bör hållas på en helt annan bas till en revolutionär konstituerande församling för att förbereda för en regering av arbetare och fattiga.

Khalid Bhatti, Socialist Movement Pakistan (CWI), Lahore

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!