Socialister besegrade Bezos – igen

En enorm seger har vunnits mot Amazon och storföretagen, där socialisten Kshama Sawant spelat en nyckelroll (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

av Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Den gräsrotsbaserade Tax Amazon-rörelsen i Seattle har vunnit en historisk seger mot Jeff Bezos (Amazons vd och världens rikaste man). Amazon och andra storföretag kommer att tvingas betala en skatt på 240 miljoner dollar årligen.

Ifjol spenderade Amazon ofantliga mängder på att utan framgång försöka avsätta Kshama Sawant, socialisten från Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) som hade lett en kamp för att beskatta storföretagen 2018, och innan det för 15 dollar i timmen i minimilön. 
Medan Bezos försök till sist lyckades i att dra tillbaka 2018 års skatt mot Amazon besegrades han ifjol av vår arbetarklasskampanj när han försökte driva ut Sawant och hennes socialistiska mandat från stadshuset. Nu, sex månader senare, önskar nog Jeff Bezos och hans miljardärkompisar att de hade gjort annorlunda och ha den modesta skatten från 2018. Rörelsen har nu vunnit en skatt på storföretagen som är fyra gånger så stor.

Den 1 juli röstade Seattles budgetkommitté med siffrorna 7-2 för en skatt på Amazon som skulle ge omkring 240 miljoner dollar årligen. Det klubbades sedan igenom på stadsfullmäktigemötet den 6 juli. Skatten gäller för de topp tre procent-företagen, där Amazon betalar den största summan, och kommer att gå till stora utbyggnader av billiga bostäder i en stad med skyhöga hyror och en lång historia av rasistisk gentrifiering. 
Segern var ett resultat av en beslutsam klasskamp från en demokratiskt organiserad gräsrots­kampanj som leddes av Socialist Alternative, tillsammans med en koalition av arbetar- och progressiva organisationer och fack. 

Skatten mot Amazon är kanske den viktigaste progressiva segern i Seattle sedan socialister och facken vann 15 dollar i timmen i minimi­lön 2014, där Seattle blev första stad som införde det och sedan spreds till städer och delstater i hela landet. Vi hoppas att vi återigen kan inspirera arbetare och unga nationellt och globalt att sprida denna seger till andra städer och regioner. 
Vi kommer att göra allt i vår makt för att stödja denna nödvändiga kamp mot miljardärklassen som försöker tvinga arbetare att betala för den nuvarande kapitalistiska krisen med massiva nedskärningar. Vårt stridsrop överallt måste vara ”Nej till åtstramning under pandemin och recessionen! Beskatta storföretagen, inte arbetare!”.

Segern var ett resultat av en beslutsam klasskamp från en demokratiskt organiserad gräsrots-kampanj som leddes av Socialist Alternative, tillsammans med en koalition av arbetar- och progressiva organisationer och fack. 

Det är hotet från vårt folkomröstningsinitiativ som har tvingat stadens etablissemang att agera nu. Vi har lagt fram detta efter en rad demokratiska och gräsrotsbaserade ”aktionskonferenser” där hundratals har diskuterat och röstat om hur initiativet ska gå till och vilken strategi vi ska använda oss av. 
Pandemin och nedstängningen till trots har vi lyckats mobilisera hundratals för att samla underskrifter till att få initiativet på röstsedeln – till en början på nätet och senare även fysiskt när vi har kunnat ha säkra aktiviteter igen, med bland annat sociala distanseringsåtgärder.
Det är ingen tillfällighet att segern kommer mitt under den historiska Black Lives Matter-revolten. Legitimiteten hos status quo har totalt krossats av proteströrelsen, pandemin och den allt djupare kapitalistiska krisen. I Seattle togs Tax Amazon brett upp på protesterna där vi samlade 20 000 underskrifter på 20 dagar.
Det finns fortfarande en fara att storföretagen lämnar in en begäran om en folkomröstning för att dra tillbaka skatten, som de gjorde 2018. Om de gör det kommer vår rörelse ge allt för att besegra den. 

Vi har inte vunnit allt vi ville i kampen. Demokraternas etablissemang, med djupa band till storföretagen, har tyvärr vattnat ut vårt förslag på ett antal sätt, däribland genom att kapa den totala summan av skatten med hälften. 
Men som vi har sett om och om igen sedan Kshama Sawant valdes in 2013 är att det som vi vinner i stadsfullmäktige baseras på makten hos rörelsen utanför stadshuset. Vår Tax Amazon-rörelse var stark nog att besegra Jeff Bezos, men inte företagens alla kryphål. 
Vi måste bygga på momentumet. Rörelsen för att beskatta Amazon och storföretagen för att finansiera nödvändiga saker som bostäder behövs överallt. I Seattle kommer vi omedelbart leda energin från denna historiska seger mot kampen för att avfinansiera polisen med minst 50 procent – det är ju den uppsvällda budgeten för polisen som borde skäras ner på, inte utbildning och samhällsviktiga program.

Vi har mött en till synes ändlös serie hinder i kampanjen: från de skamliga försöken från de lagstiftande näringslivsdemokraterna att förbjuda att kommuner kan beskatta storföretag och ogrundade förseningar i stadsfullmäktige till en pandemi och nedstängning som förhindrade att skriva under förslaget och obarmhärtiga attacker från näringslivsmedia i Seattle och nationellt. 
Vi vinner på grund av beslutsamheten från arbetare och socialister att krossa hinder och hitta en väg till seger.
I kampen var vi tydliga med att ge namn till den verkliga makten som drar i trådarna: Amazon. Många argumenterade för att vi inte ska ”antagonisera” storföretagen och istället försöka sluta ett avtal, men vi vet att vår kamp kommer från självorganiseringen hos arbetarklassen, inte från förhandlingar med eliten.
I kampen mot storföretagen är det bara klasskampen som kan nå framgång.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!