”Socialister påverkade LO:s nej till vinster”

2012-11-19 01:02:07


Även Expressen har känt sig tvungen att skriva om Rättvisepartiet Socialisterna och Välfärd utan vinst.

Expressen publicerade i förra veckan en stort uppslagen artikel om hur medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och andra aktiva i nätverket Välfärd utan vinst ”på den absoluta vänsterkanten” har lyckats påverka LO att ta beslut om nej till vinster.
 
Artikeln, som uppenbarligen har ­inspirerats av försöken från Vårdföretagarbloggen, Svenska Dagbladets ledarblogg och vissa andra debattörer att splittra proteströrelsen genom att stämpla drivande aktivister som ”trotskister” och ”kommunister”, ger en överdriven om än inte helt ­felaktig bild. Att Expressens egen ledarsida nyligen insett att det är ­vinstdrivande skolor i Sverige som är en extrem företelse, kan ha lagt vissa band på tidningens sensationslystnad i detta fall.
Expressen berättar hur nätverket Välfärd utan vinst lyckades få en debattartikel med krav på vinstförbud publicerad dagen innan LO-kongres­sens beslut, och att RS:aren Bilbo Göransson sedan drev frågan hårt som ombud på LO-kongressen.
Att dessa insatser spelat en roll, liksom att nätverkets initiativtagare Sanna Tefke och Göran Gustafsson har aktualiserat debatten inom Kommunal i Stockholms län, kan inte betvivlas.
Men det har också många andra utanför nätverket gjort i spåren av Caremaskandalerna. Inte minst författarna till den motion från Handelsanställdas förbund som antogs av LO-kongressen efter den tydliga vindkantringen inom hela fackföre­ningsrörelsen, som också har lett till att både LO-distriktet och Kommunal i hela Stockholms län antagit tydliga uttalanden. I bakgrunden finns också en påverkan från nätverket för Gemensam välfärd och ett ­långvarigt engagemang från en lång rad fackligt aktiva.
– Man kan få jobba lite i motvind om man är mörkröd, men just i den här frågan så har det verkligen varit mycket medvind, säger också Bilbo Göransson i Expressenartikeln.
På Expressens fråga vad Kommunal tycker om hennes engagemang i nätverket svarar Sanna Tefke att ­vissa nog tycker att det är problematiskt.

– Kommunals ledning har en annan hållning i den här frågan än vad jag och en majoritet av medlemmar­na har, så därför är det inte alltid så uppskattat. Men det finns ingen konflikt när det gäller mitt engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna. De flesta i Kommunal är partipolitiskt organiserade.
Nätverket Välfärd utan vinst ­skulle heller inte ha fått den roll i debatten som det fått utan engagemanget från till exempel den f d S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand och en rad andra aktivister, både medlemmar i RS och andra ”på den ­absoluta vänsterkanten”, partilösa och medlemmar i såväl V som S.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!