Socialistisk metabolism i tre dagar

Lägret var politik, samvaro och grillkvällar. Foto: Arne Johansson

Under helgen 14–16 augusti genomfördes Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger, men aningen annorlunda än vanligt. Genom den  digifysiska formen hade lägret fysiska möten runt om i landet sammankopplade via nätet. 

Sommarlägret är en viktig händelse med de politiska inledningarna och diskussionerna och det sociala umgänget bland deltagarna.

LOUISE STRÖMBÄCK

ELIN GAUFFIN

På fredagen inleddes lägret med ett stormöte om marxismen och dagens krasch som live-sändes på Facebook och på Rättvisepartiet Socialisternas YouTube-kanal (där det fortfarande kan tittas på). 

Per Olsson menade att det att globaliseringen börjat vändas till sin motsats är kanske vad som är särskilt utmärkande för denna kris: ”Ett enormt slag, både ekonomiskt och politiskt, har utdelats mot hela den kapitalistiska ordning och organisation av produktionen som utvecklades efter att stalinismen rasade samman för 30 år sedan”.

Raymond Stokki gick in på att exploateringen av djur och natur och klimatförändringar är avgörande för att skapa utbrott av viruspandemier som FN också konstaterat i en rapport i somras.

”Hela planeten är uppbyggd av ekosystem så väl som sociala system. Människan och naturen går inte att dela på. Det skrev redan Marx om, mycket inför författandet av Kapitalet, baserat på dåtida forskningen kring mineraler, solkraft och ekologiska system. Han satte det i relation till människan och studier av ursprungsbefolkningar och kolonialismens påverkan på natur och klimat. När människan slits från att förvalta jorden för egen försörjning till att sälja sin arbetskraft till någon annan som gör vinst. Marxismen handlar inte bara om ekonomi utan om människans förhållande till naturen. Marx grundade begreppen naturens universella metabolism, den sociala metabolismen och revan i metabolismen”

Just det här med metabolismen, som betyder ämnesomsättning, återkom sedan lägret till flera gånger inte minst på det stormöte som Julia Engström, Mattias Bernhardsson och Robert Bielekki höll i med hjälp av Petri Myllykoski och Samuel Kostov som fördjupade sig i frågor som djurhållning, skogsskövling, smittskyddskamp och socialistisk omställning. 

På förmiddagarna hölls seminarier i form av zoommöten på teman som lärdomar från 1930-talet (då mycket av dagens situation har drag av 30-talet), Black Lives Matter, arbetsrätten och transsocialism. 

64 personer deltog på zoom-mötena och eftermiddagarnas livesändningar har nått över hundra, kanske flera hundra. 

En del av lägret är förberedelsearbetet där inledarna under sommaren läser på och fördjupar sig i sitt ämne. Vi är nöjda med att vi hade hela 26 inledare.

På kvällarna var det gemensamma grillningar och det var väldigt skönt att komma ur den sociala distanseringen och mötas i kamratskap och i det sköna sommarvädret.

Lägrets sista stormöte hade tre talare. Alicia Salvadeo från Socialist Alternative i USA talade om arbetarkampen där såsom strejker och sjukskrivningar i protest mot arbetsvillkoren, särskilt i och med pandemin som har slagit hårt mot USA:s arbetare och fattiga. 

Samtidigt har styrande politiker istället för att satsa på åtgärder mot smittspridning istället lagt ut miljarder dollar på presidentvalet. Hon berättade också om rörelsen Black Lives Matter, som är den största proteströrelsen i USA:s historia. Rörelsen har haft en hög politisk nivå till följd av att den kom under tiden för pandemin.

Omer Pinchuk från ISA i Israel/Palestina var nästa talare, som beskrev den politiska situationen i Israel. Israel har 27 procent arbetslösa, och både polisbrutalitet och våld i hemmet ökar. Men även arbetarkampen ökar, och missnöjet med president Netanyahu har lett till demonstrationer runt om i landet med tiotusentals deltagare. Netanyahus korrupta politik och hot om utökad annektering av Västbanken är viktiga punkter som väckt ett starkt motstånd.

Sista inledaren var Katja Raetz från RS, som tog upp hur Sveriges coronastrategi totalt misslyckats. Provtagning i större utsträckning påbörjades inte förrän efter flera månaders spridning i Sverige, och smittspårning har blivit individens ansvar. 

90 procent av alla som dött till följd av covid-19 i Sverige var över 70 år. I Stockholm är en stor del av äldreomsorgen privatiserad, och där har krisen tydligt visat hur personalens arbetssituation ser ut, och där bristen på skydd har lett till smitta av både äldre och personal. Detta är ett av många exempel på hur det kapitalistiska systemet förvärrat pandemin och hur Sverige istället för att skydda befolkningen har skyddat kapitalismen.

Därefter följde ett stormöte där många ville komma in med sina förslag och vi slutade i stor enighet om att i längden kan inget stoppa kampen och socialister kommer att ha mycket att göra under den höst som väntar. ■

Alicia Salvadeo  från Socialist Alternative i USA var en talarna på lägret. Foto: Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content