Socialistiskt Alternativ: Enda motståndsrösten i Luleå

Liv Shange Moyo från Socialistiskt Alternativ, som var de enda som reste det självklara kravet att staten tar ansvar för utbyggnaden av Luleå hamn (Foto: Jonas Brännberg).

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Som en del av den ”gröna” omställningen står Luleås hamn inför en massiv utbyggnad. Nu har Luleå kommun beslutat att vända sig till det privata kapitalet för att finansiera, bygga och driva expansionen – ett monumentalt beslut som hade swishat förbi i fullkomlig, enhällig tystnad i fullmäktigesalen om inte Socialistiskt Alternativ hade höjt den enda motståndsrösten med det självklara kravet att staten tar ansvar för utbyggnaden.

För att matcha skalan i den industriboom som väntas i Norrbotten ska Luleå hamn byggas ut med bland annat nya kajer, allvädersterminaler och järnväg. Investeringskostnaden för jätteprojektet ”Nya Luleå Hamn” uppskattas till 7-10 miljarder kronor (i tillägg till den tidigare beslutade Malmporten som går på 2,6 miljarder kronor som kommunen gått i borgen för).
Luleå kommunfullmäktige beslutade den 22 maj att ge det kommunala bolaget Luleå Hamn i uppdrag att via konkurrensutsättning genomföra utbyggnad av hamnen genom koncession, gemensamt ägt bolag, eller en kombination av dessa.

Fullmäktiges beslut ger hamnbolaget fria händer att välja väg. Mest troligt blir det ett eller flera multinationella konsortier som tilldelas koncessioner för att designa, bygga, finansiera, driva och underhålla dels de nya delarna i hamnen som sådan, dels järnvägen dit.
Omfattande arbete med marknadsföring under våren har visat att flera stora konsortier är intresserade av koncessionerna, som lär bli på 30 år. Kommunledningens mål är att tilldelningsprocessen ska vara klar i slutet av 2023 och att bygget ska starta första kvartalet 2024, med hamnen igång i slutet av 2025.

”Det här är som klippt och skuret för det privata kapitalet”, sade Carina Sammeli i en kommentar till Norrbottens-Kuriren.
Alla övriga partier i kommunfullmäktige biföll förslaget, utom Socialistiskt Alternativ som med sitt motförslag tvingade fram en debatt.
– Viktig infrastruktur, det vi behöver gemensamt i samhället, ska i allmänhet inte ligga i privata händer, och det gäller särskilt när det handlar om förutsättningar för den helt avgörande klimatomställning som behövs, sa Liv Shange Moyo, Socialistiskt Alternativ.
Hon pekade på att det varken är hållbart att lägga de gigantiska investeringar som behövs för en hållbar samhällsomställning på kommunala skuldror eller att lämna över dem till ”marknaden”:
– Det som behövs istället är en statligt finansierad utbyggnad av hamnen, och av järnvägen dit. Om något visar utvecklingen av hamnen, och överhuvudtaget krisen för klimatet och ekosystemen, på behovet av samordning, av att ta in helheten i hur samhället använder naturresurser, och vad de INTE kan användas till om livsbetingelserna på planeten ska kunna räddas.
– Istället försöker Luleå hamn och kommunen tillfredsställa ”allt åt alla” åt privata spekulanter i ”grön teknik”. För att kunna samordna och kontrollera en verklig ”grön omställning” behövs gemensamt ägande och demokratisk styrning av alla de viktiga resurserna.

För att kunna samordna och kontrollera en verklig ”grön omställning” behövs gemensamt ägande och demokratisk styrning av alla de viktiga resurserna.

Vänsterpartiet sa att de stödde beslutet, trots att de ”egentligen” höll med Socialistiskt Alternativ:
– Vi kan önska oss en annan verklighet. Men vi har inte det, menade Bertil Bartholdsson (V), och kommunalrådet Carina Sammeli (S) tog till liknande argument:
– Vi får spela på det piano vi har, inte det vi önskar vi hade, sa hon och medgav:
– Med risk följer utdelning – några blir rika på det här. Inte Luleå.
Men ”så är systemet”, menade hon, och även om det kan ändras går det inte just nu.
– Då finns bara alternativen att inte göra nåt, finansiera själva, eller söka annan finansiering.
Jonas Brännberg från Socialistiskt Alternativ svarade bland annat att försöken att pressa fram statlig finansiering var långt ifrån uttömda:
– Vi pratar inte om några hemliga möten med önskemål till ministrar, utan om att gå ut i en bred kampanj och kräva det som behövs, tillsammans med luleborna och alla andra som ser behoven.
Miljöpartiet, som också ingår i det ”röd-gröna” styret av kommunen, sa ingenting, men röstade för förslaget.

Debatten i sin helhet, om exempelvis greenwashing och att konfrontera behovet av att ställa om till ett socialistiskt alternativ, finns att se på kommunens hemsida fram till den 5 juni.

Socialistiskt Alternativs motförslag:
”Ge Luleå Hamn i uppdrag att i samarbete med kommunstaben formellt begära statlig finansiering för att genomföra utbyggnad av hamnen utan privata vinstintressen med utgångspunkt i behovet av en snabb, rättvis, hållbar omställning till en klimat- och naturneutral cirkulär industri. Ge kommunstaben i uppdrag att i samarbete med Luleå Hamn genomföra en utåtriktad kampanj för statlig finansiering av Nya Luleå Hamn.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content