Socialistiskt Alternativ mot blåbrun politik & kapitalism

De blåbrunas budget blir en som ger höginkomsttagare nya stora skattesänkningar, samtidigt som militären och polisen kan räkna med ytterligare höjda anslag. Blir det något till hushåll och välfärd blir det alldeles för lite och alldeles för sent (Foto: Linnea Engberg/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Om tre veckor (den 20 september) presenterar den blåbruna regeringen sin höstbudget. Men redan nu står det klart att det blir en budget som ger höginkomsttagare nya stora skattesänkningar, samtidigt som militären och polisen kan räkna med ytterligare höjda anslag. Blir det något till hushåll och välfärd blir det alldeles för lite och alldeles för sent.

Även i de blåbrunas förra höstbudget var det höginkomsttagare som drog vinstlotten när den så kallade skiktgränsen (brytpunkten) för statlig inkomstskatt flyttades upp. Det innebär att de som i år tjänar drygt 51 000 kronor i månaden fick en tusenlapp i sänkt skatt varje månad. Enligt beräkningar gjorda av Vänsterpartiet kostade den skattesänkningen totalt 13 miljarder kronor, vilket nästan motsvarar kostnaden för 20 000 välfärdsarbetare.
Nu vill Moderaterna, som leder den blåbruna regeringen, dels att skiktgränsen för statlig skatt höjs till 56 916 kronor i månaden och dels införa ytterligare ett jobbskatteavdrag. Om så sker kan höginkomsttagarna se fram emot skattesänkningar på flera tusen kronor i månaden 2024.

Regeringspolitiken betyder ökade klassklyftor och fördjupad välfärdskris. Trots de största reallönesänkningarna sedan 1920-talet och att krisen för den svenska kapitalismen inte beräknas vara över förrän 2026 fortsätter regeringen att bedriva Europas kanske hårdaste åtstramningspolitik, kombinerad med upptrappad rasism och skuldbeläggning.
Till skillnad från de flesta andra europeiska regeringar, även högerregeringar, har det blåbruna styret inte varit beredd att ge hushållen nya stöd som kan milda levnadskostnadskrisen. Eller som Dagens Nyheter skrev den 24 augusti:
”Regeringen säger att den bidrar till inflationsbekämpningen, och den gör det genom allmän återhållsamhet. Stram finanspolitik. Kort sagt genom att inte göra så mycket alls. Den linjen gäller även det kommande året. Blickar man utanför Sverige är det också slående hur ovanlig den hållningen har blivit. Att göra ingenting, låta staten och finanspolitiken stå tillbaka, är ute.”

Regeringspolitiken betyder ökade klassklyftor och fördjupad välfärdskris.

Till följd av åtstramningspolitiken ökar underskotten i kommunerna och särskilt regionerna i en förödande hastighet. För många kommuner och regioner är läget till och med allvarligare än under 1990-talskrisen. Samtidigt förvärras levnadskostnadskrisen. Enligt Länsförsäkringarna väntas en barnfamiljs kostnader för räntor, mat, drivmedel och el uppgå till totalt 256 000 kronor i år. Det är 37 000 kronor mer än ifjol och sammanlagt 79 000 kronor mer än under 2021.
Pengarna, lön och pension, räcker inte till det nödvändigaste.
I skydd av regeringspolitiken och den fackliga ledningens förlamande passivitet fortsätter vinsterna att öka på lönernas bekostnad. Inte bara banker, utan även en rad storbolag, gör rekordvinster. Storbankernas vinster i år kan bli 200 miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som vården och kollektivtrafiken kostar i år i Region Stockholm, landets största, med 2,5 miljoner invånare. Det saknas alltså inte pengar.

Behovet av kamp och organisering för en helt annan politik – en socialistisk arbetarpolitik – är skriande. Arbetarna och de sämst ställda ska inte betala kapitalismens kris.
Gå med i Socialistiskt Alternativ – bygg motståndet mot de blåbruna och roffarkapitalismen.
• Rusta välfärden, inte militären. Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Återta privatiserad verksamhet.
• Höj och indexera barnbidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna. För ett extra barnbidrag i höst och bort med moms på maten.
• Facklig kamp för höjda och inflationsskyddade löner. Gräsrotsorganisering för kämpande och demokratiska fackförbund.
• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.
• Behoven ska styra. Låt superrika, storföretag och banker betala för jobb, välfärd och bostad till alla samt för en snabb klimatomställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!