Socialistiskt Alternativs kongress 2023, röster från kongressen: ”Vi måste fortsätta bygga våra styrkor”

Nu fortsätter vi bygga Socialistiskt Alternativ starkare! (Foto: Natalia Medina)

av Boris Brännberg // Artikel i Offensiv

Under Socialistiskt Alternativs kongress pratade vi med några av deltagarna och frågade dem:
1. Vad tycker du om kongressen?
2. Den viktigaste politiska frågan nu?
3. Bästa argumentet för socialism?

Nicole Johansson, Norrbotten:

1. Suveränt, det är ett bevis på att vi organiserar ett motstånd mot den kapitalism som håller på att förgöra oss. Att vi måste fortsätta bygga våra styrkor. Att vi också finns internationellt som en kraft är avgörande.
2. Israel-Palestinafrågan. Man tänker på hur alla stormakter är involverade på ett eller annat sätt. Speciellt hur dessa vidriga kapitalistiska länder beter sig, samt hur Sverige stödjer kriget. Vi måste ut och protestera, vilket vi gör, men det måste fortsätta.
3. Imperialistiska motsättningar – att avskaffa kapitalismen skulle bryta de konflikterna. Men det måste vara internationalistiskt och arbeta för alla människors befrielse. Inte nationalistiskt. Vår värld drunknar i militära utgifter och endast internationell socialism kan sätta stopp för kapprustningen.

Chris Budweg, Stockholm:

1. Det är ett väldigt bra tillfälle att träffa kamrater från hela landet, få nya perspektiv på arbetarkamp och hur vårt arbete kan bedrivas.
2. Ungdomsperspektivet, att det är svårt att få ett jobb, svårt att hitta bostad och att framtidstron är låg. Samtidigt finns det många frågor som engagerar unga, som klimatet och hbtq+-kamp, något som inte tas på allvar eller aktivt motarbetas av regeringen. Man kan inte bara bedriva en fråga; jag som queerperson kämpar i hbtq+-kampen, men det är inte en ensamstående fråga, det är i ett större sammanhang.
3. Vi kan inte ha en gränslös ekonomisk tillväxt på en resursbegränsad planet. Vi behöver ta till vara och planera för de människor vi har så att så många som möjligt kan ha det bra. Det är något som absolut inte händer just nu, och något som bara kan realiseras i en socialistisk värld.

Anders Wemmert, Lund:

1. Jag är imponerad av vår kongress, det har varit väldigt hög nivå på alla inlägg och diskussioner. Dokumenten ger en jättebra bild av världssituationen, situationen i Sverige och ger en tydlig bild av vad vi ska göra. Det är dessutom väldigt skolande för medlemmar, och det är speciellt kul att så många gör inlägg.
2. Regeringsfrågan och allt det som regeringen gör: attacker på strejkrätten, rasismen, militariseringen, satsningar på polisen, nedskärningar i välfärden med mera. Allt detta kan man sammanfatta med att regeringen måste bort. För varje dag som de sitter kvar ökar attackerna. S och V försöker påstå att de är ett alternativ för valet 2026, vilket inte stämmer och dessutom – det krävs att regeringen fälls NU.
3. Klimatkrisen och krigen. Det är de bästa argumenten för varför det behövs socialism och internationalism, som är lösningen till båda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!