Soki hotas av utvisning efter tio år i Sverige

2011-05-18 16:44:30




Hossain Soki kom till Sverige från diktaturen i Tchad den 18 maj 2001. Exakt tio år senare väntar han på att Migrationsverket ska lämna hans ären­de till polisen för utvisning, för tredje gången.

­– Jag betraktas inte som en människa, människor behandlas inte så här. Tio år av mitt liv är borta. Jag jobbar, gör allt jag kan, ändå motarbetas jag av Mi­grationsverket, säger Soki.
Han kom som 17-åring till Sverige från Tchad via Libyen 2001. Hans pappa var politiskt aktiv i ett parti som stod i motsättning till den diktator som styrt i 20 år. Soki själv satt åtta månader i fängelse innan han kunde fly i samband med sin mors begravning.
Redan 2003 fick han sitt ­första ”slutgiltiga” avslag på sin asylansökan. Efter att han ansökt om asyl i Norge skickades han, enligt EU:s Dublinförordning, tillbaka till Sverige efter 8 månader.

– År 2004 kom polisen och hämtade mig från min praktikplats och satte mig i förvaret i Flen. Efter fyra månader släpptes jag när min advokat överklagade. Jag har aldrig på något sätt ­hållit mig undan myndigheterna, ändå fängslades jag.
– Migrationsverket uppmana­de mig att ta kontakt med min ambassad, men att ”du inte får berätta att du sökt asyl”, bara att ”du varit i Sverige och vill åka hem”. Så säkert anses det vara för mig att åka tillbaka. När jag inte ville delta i min egen dödsdom sa de att jag ”inte samarbetade” och drog in alla pengar, utom till mat.
Trots att Soki släpptes ur förvar 2005 dröjde det till 2008 in­nan ärendet lämnades till polisen igen. Efter deras utredning konstaterades att Soki inte skul­le släppas in i Tchad utan resehandlingar, något som Tchads ambassad uppenbarligen vägrat att utfärda. År 2009 lämnade So­ki in en ny asylansökan. Återigen har han fått avslag, nu senast av Migrationsöverdomstolen i december 2010.

– Migrationsverket vill att jag ska skriva under att jag frivilligt återvänder till Tchad, men det kan jag inte göra. Det finns 100 000 i fängelser i Tchad som inte har fått någon rättegång. Amnesty säger att det finns noll mänskliga rättigheter i landet. Vem vill dö frivilligt? Inte ens djuren vill det. Jag kan inte skriva under på att jag åker frivilligt till min egen begravning, avslutar Hossain Soki.
Jonas Brännberg
Skicka protestbrev till:
rs.boden@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!