Solidaritet med CWI-medlemmar i Ryssland som utsatts för brutalt överfall

2010-08-08 20:29:20
Vi fördömer det fega överfallet på medlemmar i Committee for a Workers International i Moskva. Igor Yasin ligger på sjukhus sedan han och två andra kamrater attackerats efter att ha deltagit i en protest mot det franska företaget Vinci som med stöd av den ryska regeringen hugger viktig skog.

15 fascistiska ligister attackerade tre medlemmar i Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Ryssland med förödande resultat. En medlem fick ögat skadat, den andra fick sy och den tredje, en av CWI Rysslands ledande medlemmar, Igor Yasin, fördes till sjukhus med spräckt skalle. Läkarna fick inte stopp på blödningen och tvingades operera under dagen.

Denna fega attack skedde efter en lyckad protest i centrala Moskva mot planerna på att hugga ned skogen. Men dessa fascister ansåg det för osäkert att attackera hela demonstrationen, istället väntade man ut demonstrationen och attackerade Igor och de an dra kamraterna i CWI två timmar senare.

När de var på väg hem upptäcker de sin väg blockerad av dessa fascistiska ligister beväpnade med baseballträ vilket Igor blev brutalt misshandlad med. Gosha och Ivan lyckades ta sig därifrån till en tunnelbana.

Efter detta fega överfall började våldsverkarna skrika ”Ryssland – vpered” – ”Ryssland Framåt”.

Vittnen rapporterade att fascisterna var kladda som fotbollshuliganer, en liknande klädsel som de som attackerade området av miljöaktivister i början av veckan.

Återigen visar extremhögern I Ryssland, i motsatts till vad de säger, att inte är de något annat än regimens marionetter. Dessa marionetter används av regeringen och storföretagen för att slå ned på vänstern och de sociala rörelserna. De försöker förgäves att skrämma politiska motståndare till tystnad, men de kommer inte att lyckas.

Det franska företaget Vinci påstår på sin hemsida att de tar socialt ansvar, att de tar hänsyn till personalens säkerhet och miljön. Detta är inget annat än en smutsig propaganda. De är idag glada över att ha Putins polisstat och dessa fascistiska ligister på sin sida i dess kamp mot alla de som hotar deras intressen att göra profit i Ryssland.

Denna attack är inte en isolerad händelse. Den kommer i samband med slutet på en vecka som präglats av långtgående attacker på den ryska oppositionen. I början av veckan på det läger som miljöaktivister upprättat attackerades en grupp av liknande fascistiska ligister. När detta hände så valde polisen att titta åt andra hållet, kommenterande ”detta är vad som händer om man utmanar Putin”.

Femtio personer arresterades sedan när de i solidaritet försökte ansluta sig till miljöaktivisterna. I St Petersburg arresterades över 90 personer och ytterligare 50 i Moskva när de försökte protestera för demokratiska rättigheter och rätten att protestera. Flera ungdomar och andra har arresterats med uppdiktade anklagelser mot antifascister och miljöaktivister. .

Men denna attack, i syfte att skrämmas, på miljöaktivister, antifascister och medlemmar i CWI kommer inte att lyckas. Istället kommer vi se en framväxande rörelse under hösten. Dessa attacker visar snarare att kampen måste trappas upp. En rörelse som kommer växa fram behöver allt internationellt stöd.

Rättvisepartiet Socialisterna står bakom CWI i Rysslands krav:

Stoppa förföljelsen av protesterande och antifascister.

Ett stopp på statens och storföretagens användande av våld genomfört av ligister mot fredliga demonstranter

Stoppa skövlingen av den ryska skogen som sker i elitens och storföretagens intresse.

För en öppen konferens av miljögrupper, arbetarorganisationer och lokalbefolkning för att förbereda an plan för att tackla miljö- och transportkriser för en politik i vanligt folks intresse, inte storföretagens.

Ned med Putin-Medvedevs polisstat, ersätt den med en demokratisk vald regering av det arbetande folket under ett socialistiskt program.

_________________________________

CWI uppmanar till protester utanför ryska ambassader och konsulat och där det är möjligt mot det franska Vinci företaget.

Sänd stöduttalanden till Igor och de andra kamraterna

iasineigor@gmail.com

kopia till

robert.cwi@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!