Solidaritet med kampen i Iran: ”De unga en flamma av ljus i en mörk tid”

Liv Shange Moyo (RS) talade på Shoras manifestation (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Söndagen den 9 oktober hölls en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, arrangerat av Shora, rådet till försvar för det iranska folkets frihetskamp. Demonstrationen var i solidaritet med de massiva protesterna i Iran som har spridits som en löpeld genom landet efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini mördades av regimens moralpolis den 16 september.

Liv Shange Moyo, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, talade om vikten av att bygga solidariteten för upproret, och kopplade de senaste protesterna till kvinnokampen och arbetarkampen som har förts åren innan inklusive Metoo-uppror, lärarstrejker och kamp för förstatligande av sockerrörsfabriker.
– De unga som riskerar sina liv för kampen, för kvinnor, liv och frihet är en inspiration, ett exempel för hela världen och en flamma av ljus i en tid som är mörk.
– Precis som förtryckare i alla tider har gjort när de vill krossa enigheten hos alla som förlorar på det system som den lilla klicken vinner på försöker de söndra och härska, de slår på kvinnorna och sparkar nedåt.
– Uppmaningen om strejk som har kommit från lärare, oljearbetare, de som knäckte den förra diktaturen, är otroligt viktig. Regimen kommer att göra allt för att krossa den i blod. Om rörelsen ska vinna måste den gå framåt, på arbetsplatserna, genom strejkerna slå mot där det gör ondast mot regimen.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!