Solidaritet med Kshama: Över 2 000 på digitalt stormöte

Högern försöker odemokratiskt avsätta Kshama, men motståndskampanjen växer varje dag (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Efter högerns och storföretagens attack mot Seattles stadsfullmäktigeledamot Kshama Sawant har en massiv solidaritetskampanj dragit igång. Kshama Sawant är socialist och medlem i Socialist Alternative, som är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA.

Kshama valdes in i stadsfullmäktige i Seattle år 2013, och sedan dess har hon deltagit i flera stora kampanjer som vunnit viktiga segrar, däribland en lagstadgad minimilön på 15 dollar per timme och en beskattning av flera storbolag som Amazon.
I och med att Kshama Sawant sitter i stadsfullmäktige och har spelat en viktig roll i dessa kampanjer har högern och storbolagen valt att attackera henne i ett försök att underminera de sociala rörelserna. Förra året startades en kampanj för att avsätta henne efter att hon blev återinvald i fullmäktige 2019. 
De som står bakom kampanjen representerar högern och storbolag som Amazon, vars huvudkvarter ligger i Seattle. De använder argument som att Kshama har brutit mot lagen när hon stöttat rörelsen Black Lives Matter, och genom kampanjen för att beskatta Amazon, för att detta inte är förenligt med hennes uppdrag i fullmäktige. Detta argument är egentligen löjligt, men eftersom kampanjen har de rikaste bakom sig som pumpar in pengar är den ändå ett hot.

Solidaritetskampanjen för Kshama består dock av samma aktivister som kämpat för och vunnit minimilön på 15 dollar i timmen och beskattning av Amazon och andra storbolag för att finansiera bland annat billiga bostäder och nya jobb. Det var också de som kämpade och vann striden mot Amazons utvalde kandidat i valet 2019, och som tagit en mängd andra hårda strider.
Under lördagen den 9 januari hölls ett solidaritetsmöte på Facebook för att visa stöd och solidaritet för Kshama och kampanjen, där över 2 000 personer deltog. Flera olika talare berättade om de olika kampanjerna som förts och förs i Seattle, och om hur Kshama Sawant har inspirerat andra socialister att både bli politiskt aktiva och ställa upp i val. 
Talarna kom från flera olika länder och vittnade om hur den socialistiska kampen i Seattle inspirerar över landsgränser. Samtidigt kan attacken mot Kshama också leda till liknande attacker mot invalda socialister på andra platser.
Talarna var utöver Kshama Sawant: Mick Barry, parlamentsledamot i Irland och medlem i ISA; Jean Swanson som sitter i stadsfullmäktige i Vancouver i Kanada; Justin Roll från organisationen Democratic Socialists of America, Khan Hassan från indisk-amerikanska muslimska rådet, med flera. Alla med solidaritetshälsningar och stöd för Kshama Sawant, och med en gemensam slutsats att det är en stark socialistisk rörelse som krävs för att motverka kapitalismen och förtrycket.

Under mötet hölls även en ekonomisk insamling till solidaritetskampanjen. Kampanjen för att avsätta Kshama har redan samlat in över 220 000 dollar, då de har de superrika bakom sig, och för att kunna kämpa emot behöver även vår kampanj pengar. Målet för insamlingen var 12 000 dollar, men detta mer än fördubblades med ett resultat på 27 000 dollar. 100 personer skrev också upp sig för att delta i solidaritetskampanjens aktionsgrupp för att hjälpa till med kampanjen.
Det är viktigt att vi vinner den här striden, för högerns och storföretagens attack mot Kshama är inte bara odemokratisk, men skulle de vinna kommer de inte att sluta där. Det skulle innebära ett hot mot alla rörelser som kämpar mot kapitalismens förtryck, och det skulle också innebära ett hot mot de segrar som redan vunnits.
Om vi däremot vinner kan vi använda oss av segern för att fortsätta bygga en socialistisk rörelse som kan ta striden mot kapitalismen ännu längre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!