Solidaritet med Sudan

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Protest för kampen i Sudan i Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

I söndags, den 30 juni, på 30-årsdagen av den i april avsatte dikatorn al-Bashirs militärkupp, samlades ett par hundra personer på Sergels torg i Stockholm i solidaritet med den modiga masskampen i Sudan.
Manifestationen arrangerades av Sudan Revolution Support Network och bland talarna fanns Naggas Osman (Eritreas nationella råd för demokratisk förändring), Zien-Elabdin Omer (Nätverk för fred i Afrikas Horn) samt Nixon Andu (forskare och panafrikansk aktivist). 

Stämningen var god, och det fanns en stark känsla av solidaritet, men också frustration. Ett stort antal deltagare bar blåa kläder, en färg som från början symboliserade död för en av de som dödades den 3 juni, men som nu har blivit en symbol för alla som har dött till följd av regimens våld. 
Överallt syntes skyltar med statistik över antal dödsoffer samt hur de dog, samt uppmaningar att stödja kampen. 
Texten ”EU har blod på sina händer” fanns också att se på flera skyltar, och upprepades som en av talkörerna. Det var i stort en stark och inspirerande demonstration, som vi säkert kommer att se mer av inom kort.

Samma dag genomfördes stora demonstrationer runt om i Sudan mot det fortsatta militärstyret. Demonstrationerna var de största sedan massakern på den fredliga sittprotesten i huvudstaden Khartoum den 3 juni.
Även i söndags gick miliser till angrepp mot demonstranter i Khartoum, och på andra platser. Minst sju personer dödades och många hundra skadades. Dödsskjutningarna besvarades med nya demonstrationer och en ny generalstrejk är utlyst till den 14 juli.
Allt stöd till kampen i Sudan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!