Solidaritet & motstånd landet runt

Fortsatt kamp och organisering är avgörande för att slå tillbaka högern, med sin rasismen och batongpolitik (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar

Den 1 oktober anordnades en demonstration mot rasism – för klimatet vid namn ”Stockholm för solidaritet” på Medborgarplatsen. Det var en av många demonstrationer och protester i Stockholm den senaste tiden kring liknande teman: solidaritet, antirasism, mot högern.
Ett tusental slöt upp på Medborgarplatsen för att lyssna på tal och visa sin solidaritet med den modiga kvinno- och arbetarkampen i Iran, och samtidigt visa sin avsky mot den rasistiska hetsen och politiken från SD och de övriga blåbruna partierna. Arrangörer var en rad olika organisationer, som Klimataktion, Amnesty, Fridays for Future, BLM, PeaceWorks Sweden med flera.
Något som många framhävde var vikten av att organisera sig. Rättvisepartiet Socialisterna var naturligtvis på plats och framhävde detsamma.

Istället för batongpolitik och ”hårdare tag” behövs åtgärder mot klassklyftor, nedskärningar, för kompensation under krisen och satsningar på förstärkt, utbyggd välfärd, för att nämna några få saker. Det krävs bygget av en antikapitalistisk, socialistisk vänster – för ett helt nytt arbetarparti som kan ta upp dessa frågor, och framför allt organisera kamp kring dem.
Det är vad Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för.
Robert Bielecki


Gubbängen/Hökarängen/Farsta: På Gubbängsfältet i södra Stockholm samlades lokala antirasister för en demonstration som gick till Hökarängens Centrum och sedan vidare till Farsta Centrum.


Mariama Sarr, en av arrangörerna (Foto: Elin Gauffin).

STOCKHOLM: Den 2 oktober hölls manifestationen ”Mot rasism – Vi vill inte ha nazister i vår regering!” utanför riksdagen i Stockholm. Det var inte så stor uppslutning, men det var väldigt starka tal.
Hamed Diakite berättade om hur han blev nedbrottad av två ordningsvakter, handfängslad och inlåst på en toalett vid en biljettkontroll på pendeltåget – trots att han hade giltig färdbiljett.
Atilla Yoldas läste upp ur fruktansvärda hatmail han som journalist har fått av SD-ledamoten Nenne Dosic i Varberg. Mariama Sarr var en av arrangörerna och talade om demonstrationens huvudtema – mot våldet i förorten, och politiker som inte lyssnar.
Ung Vänsters och Grön Ungdoms talare pekade på behovet av kamp och organisering mot det rasistiska klassamhället.
Elin Gauffin


Tusentals slöt upp i solidaritet med kvinno- och arbetarkampen i Iran (Foto: Vilgot Karlsson).

STOCKHOLM: Lördagen den 1 oktober hölls en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm till stöd för protesterna i Iran. Demonstrationen samlade över 4 000 deltagare som ropade talkörer som ”Vi är alla [Jina] Mahsa Amini” och ”Kvinnor, liv, frihet!”. Många hade med sig hemmagjorda plakat med texter som ”Ner med diktatorn!”, ”Jag står med kvinnorna i Iran” och ”Släpp de politiska fångarna”.
Detta var en av hundratals stödprotester som hölls globalt i helgen.
Vilgot Karlsson


Robert Bielecki (RS) talade på manifestationen (Foto: Vilgot Karlsson).

STOCKHOLM: Den 29 september anordnade den iranska vänstergruppen Shora en manifestation på Medborgarplatsen för att visa sin solidaritet med den heroiska kampen i Iran mot kvinnoförtryck och den diktatoriska regimen.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var naturligtvis på plats för att visa sitt stöd och solidaritet. Robert Bielecki från RS höll också ett kort tal och framförde en hälsning å RS och ISA:s vägnar (ISA är den internationella organisation som RS är den svenska sektionen i).
Det är avgörande att vänstern och arbetarorganisationer visar sin solidaritet med revolutionära rörelser internationellt. RS och ISA kommer att fortsätter stödja och ta initiativ till stödprotester.
Offensiv


Solidaritet i Malmö (Foto: Anders Wemmert).

MALMÖ: Lördagen den 1 oktober hölls det protester mot regimen i Iran efter mordet på Mahsa Jina Amini som greps av iransk moralpolis för att ”ha burit slöjan på fel sätt”.
I Malmö samlades cirka 400 personer till protest på Gustav Adolfs torg och till stöd för kampen i Iran.
Anders Wemmert


Nej till Nato, nej till utvisningarna – kampen fortsätter! (Foto: Vilgot Karlsson)

ASYLKAMP: Den 28 september hölls en demonstration utanför Migrationsverkets förvar i Märsta i Stockholm i solidaritet med utvisningshotade Znar Bozkurt, och i protest mot de svenska myndigheternas behandling av kurder.
Demonstrationen arrangerades av Ung Vänster Norrort, och på plats fanns även aktivister från Rättvisepartiet Socialisterna, Unga Socialister, Vänsterpartiet, Rojavakommittéerna, RKU, SUF och Allt Åt Alla.

Znar Bozkurt är en av många kurder som har fått avslag och utvisningsbeslut eftersom de finns med på Säpos lista som de har fått av den turkiska säkerhetstjänsten.
Sedan mitten av augusti har han suttit på förvaret i Göteborg, men på grund av homofoba påhopp från de andra intagna har han flyttats till förvaret i Märsta i Stockholm, vilket har gjort det svårare för hans familj att komma på besök.
Han har stämplats som PKK-sympatisör eftersom han har varit engagerad i det kurdiska oppositionspartiet HDP och klassas som ett säkerhetshot av Säpo, trots att han inte är brottsmisstänkt i Sverige och inte får ta del av några bevis.

Att Znar är kurd, lyckligt gift homosexuell och kristen konvertit gör honom extra utsatt och han riskerar nu flera års fängelse och tortyr om han utvisas till Turkiet.
Vilgot Karlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!