Sollefteå: 8 000 i akut behov av vårdcentral

2018-11-07 11:35:51

foto: Fredrik Modin
Manifestation mot vårdkaoset i Ådalen den 1 november.

Viljan var stor att rädda den kooperativa hälso- och vårdcentralen Voon i Sollefteå när den hamnat i akut ekonomisk kris. Men i dagarna kom beskedet att den ska läggas ner.

På en helg gav insamlingar och ökade avgifter från andelsägarna över 1 miljon kronor. Men detta hjälpte inte då Region Västernorrland nekade anstånd med betalning av en skuld på 833 000 kronor och pengar då inte heller fanns till personalens löner.
Voon (Vård och omsorg i Norrland) tvingades den 1 november begära sig i konkurs.

Historien om Voons hälsocentral blev knappt ett år. Bakom etableringen fanns det nog, förutom att ge Sollefteåborna mer vård och omsorg, en kraft och vilja att få visa vad man kan göra själva. Flera års masskamp för BB och Sollefteå sjukhus hade inte fått landstingsledningen att ändra sig. BB, akutkirurgi och akutortopedi lades ned och sjukhuset klassades inte längre som akutsjukhus.
Nederlagen knäckte dock inte kampen och engagemanget för vården. Sjukhusentrén ockuperades för kravet för ett återöppnande av BB, andra startade Voon. Trötta på nedskärningar och att vara beroende av nåd från Region Västernorrland var viljan stor att nu få sköta sig själva.
Starten för Voon blev en succé. Masskampen i Ådalen för vården i inlandet och ilskan mot landstingets styvmoderliga behandling väckte engagemang och gjorde att den nya hälsocentralen inte hade några problem att rekrytera varken personal eller patienter. 8 000 listade sig på Voon med en personalstyrka på 30.

Vad gjorde då att Voons hälsocentral inte klarade sin ekonomi? De orsaker som nämns av Voon är att de hade för lite startkapital, hög personaltäthet, att de uppfyllde ett eftersatt behov hos patienter med hög vårdtyngd som innebar stora kostnader samt regionens nej till att ge den nyetablerade hälsocentralen anstånd och avbetalningsplan på sin skuld.
Vad händer nu? Alla som skänkte pengar för att rädda Voon uppmanades att sätta in dem på Föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus konto. Pengarna hamnade därmed inte i konkursboet och kan av den som vill begäras tillbaka. Flera av Voons patienter listar nu om sig till Regionens hälsocentral i stan.
Konkursförvaltaren söker köpare och nya ägare till Voons hälsocentral. Flera privata spekulanter stod från första dagen på kö. Premicare med hälsocentraler i Sundsvall, Timrå, Söråker och Härnösand har visat sitt intresse, likaså Caspien AB. Caspien, som ägs av Hassan Soleymanpur, äger idag tre hälsocentraler i Sundsvall och har tidigare både tagit över nedlagda och lagt ned egna hälsocentraler som inte varit tillräckligt  lönsamma.
Soleymanpur säger till SVT Nyheter Västernorrland att han även är intresserad av att driva Sollefteå sjukhus, BB och hälsocentral under ett tak med förebild i den så kallade Norrtäljemodellen.
Region Västernorrland ska i december lägga fram ett utredningsförslag om att eventuellt lägga ut Sollefteå sjukhus på entreprenad. Hur detta förslag tas emot av politikerna är oklart då det nya regionstyret ännu ej har formerats.

Voons 8 000 patienter är naturligtvis intressanta för den vinstdrivna privata vården. I media pratar de nu om att det gäller att driva hälsocentralen effektivt. Kommer de privata vårdbolagen då att ta samma ansvar som Voon för patienter med stora vårdbehov som kostar? Av de 8 000 som valde Voon kommer de flesta från kampen för en vård och omsorg i Sollefteå i samhällets regi där behoven och inte vinstmarginaler och aktieägare styr.
Regionen bör därför ge vårdkooperativet Voon förutsättningar att fortsätta driva sin vårdcentral alternativt ta över och samordna den med regionens egna vårdcentral i Sollefteå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!