Sommar, sol och män som våldtar och slår

Den senaste tiden har flera män i Norrbotten anmälts för våldtäkt. De fall som når polisen är toppen av ett isberg.

LIV SHANGE MOYO

Tre våldtäkter anmäldes under förra helgens festival Piteå Dansar och Ler, plus tre om sexuellt ofredande, varav offren i två fall var barn, rapporterar NSD.
Under juli inträffade även flera andra fall av mäns våld mot kvinnor i Norrbotten. Bland annat anhölls två män för att var för sig ha våldtagit samma kvinna i Luleå. Natten mot 20 juli våldtog en man en kvinna på Porsön i Luleå, ett brott som inte polisanmäldes men som kom fram när den misstänkte mannen utsattes för en misshandel den 21 juli.
I de flesta fall då kvinnor våldtas eller misshandlas är förövaren en man de känner, ofta deras mest närstående. Forskning visar att de brotten sällan anmäls. Cirka 10-20 procent av våldtäkter polisanmäls, och cirka en fjärdedel av våld i nära relationer (alltså mäns våld mot kvinnor i de allra flesta fall) enligt Nationellt Centrum för Kvinnofrid.

Under 2021 fick polisen in anmälningar om 9 962 våldtäkter i Sverige, och 29 200 om misshandel av kvinnor, enligt Brottsförebyggande rådet.
Försiktigt räknat kan det alltså antas att minst 45 000 kvinnor våldtogs och omkring 120 000 misshandlades av män. Domarna är få. I veckan föll en, mot tidigare dömda Markus Halvorson – 4,5 års fängelse för 13 våldtäkter, tio sexköp och flera bedrägerier. Totalt utsatte han 26 kvinnor.
Mäns våld mot kvinnor behöver tacklas med en kraftfull och kämpande kvinnorörelse som kopplar ihop nolltolerans mot våldet med kamp för vårdlöner, bostäder och mot klassklyftor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!