Sommar, sol och socialism på Hammarkullekarnevalen

2008-06-04 12:36:23
Hammarkullekarneva­len startades 1979 av latinamerikan­ska föreningar. Sedan dess har karnevalen vuxit till Sveriges största och har blivit en folkfest som ­lock­ar hela Göteborg till den nordöstra ­förorten Hammarkullen.
På vägen mot ett allt större arran­gemang har karnevalen också blivit ett kommersiellt jippo. För att få synas nere på karnevalsområdet kostar det många tusenlappar, vilket har pressat undan de lokala förening­arna till förmån för företag samt de etablerade politiska partier som i vanliga fall bara kommer till Hammarkullen för att lägga ner vårdcen­traler eller för att genomföra nedskär­ningar.
Karnevalen är trots allt ändå fortfarande en folkfest som samlar tiotusentals varje år. Uppe på torget har inte karnevalsgeneralen någon makt.
På torget har även de chilenska, uruguayanska och bolivianska före­ning­arna sina lokaler. Utanför deras lokaler kunde man äta gott och inne i pågick salsadans för hela slanten.
På torget hade också Rättvisepartiet Socialisterna sitt välbesökta tält. Under lördagen och söndagen såldes 220 Offensiv, 24 prenumerationer och hela 6 530 kronor samlades in samt en speciell kassa som gick till gömda flyktingar.
En ny medlem värvades till partiet och fem sa att de vill bli medlem­mar. Även Socialistiska Studenter och Elevkampanjen hade egna infor­mationsbord på torget.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!