Sommarjobb åt alla – höjda ungdomslöner

2006-07-26 12:52:10
På Umeås gymnasieskolor driver Rättvisepartiet Socialisterna en kampanj för höjda ungdomslöner och sommarjobb åt alla. Bakgrunden är den ökande arbetslösheten bland ungdomar och centerns attacker på ungdomars anställningsskydd.
RS kräver att kommunen ska garantera sommarjobb med avtalsenliga löner åt alla gymnasielever. De kommunala sommarjobben i Umeå ger bara 38 kronor i timmen.
Kommunals centrala avtal ger ingångslöner på cirka 13 800 kronor i månaden för 19-åringar. Men många sommarjobbare omfattas inte av kollektivavtal och kan ha ännu lägre löner.
För många är sommarjobbet det första arbete man har. Man får lära sig att passa tider och samarbeta med andra människor, och med sin första lön i handen har man vunnit en viss självständighet och oberoende av sina föräldrar.
Har du haft ett sommarjobb är det också lättare att få jobb nästa sommar, och att få jobb efter gymnasiet. Ungdomar drabbas extra hårt av arbetslösheten. I februari 2006 var 85 000 personer mellan 16 och 24 år arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärder. Det motsvarar lite drygt 20 procent.

Det finns resurser

I juli 2005 hade endast 36 procent i åldrarna 16-19 år ett sommarjobb. Från 2004 till 2005 minskade sommarjobben som anmälts till arbetsförmedlingen med 15 procent.
Det finns resurser att skapa trygga sommarjobb med avtalsenliga löner för alla ungdomar som vill. Storföretag och aktieägare badar i pengar.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!