Sommarkaoset i Luleå kommun

Stadshuset i Luleå. ”Man måste höja bemanningen och ha hållbara arbetstider”, berättar en äldrevårsanställd för Offensiv (Foto: Wikimedia Commons).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Luleå kommun söker 600 sommarvikarier med ljus och lykta. De har till och med kommit med ett erbjudande till fast personal om att sälja rätten till semestern och jobba hela sommaren mot extra pengar – 30 000 kronor för fyra veckor. Man får välja hur många veckor man kan tänka sig att sälja bort.

Under de veckorna man säljer måste man arbeta de pass som arbetsgivaren sätter. Det kan bli delade turer, långpass eller andra pass. Man är även då tillgänglig på flera hus och flera hemtjänstgrupper, inte bara sin egen arbetsplats. På sommaren har arbetsgivaren förhandlat med facket för att kunna sätta in delade turer som äldreboenden egentligen inte annars har, men får då sätta in dessa under juni, juli och augusti.
Om man som anställd inom Luleå kommun tipsar kompisar, familj med flera om att söka sommarjobb och det leder till en intervju kan man vara med i utlottningen av en extra löneutbetalning på 5 000 kronor. Detta är ett sätt att få anställda att kolla runt om de känner någon som vill arbeta inom vården, men istället för att lotta ut 5 000 kronor – en struntsumma för en kommun – måste det till hållbara arbetstider och att ta bort långpass och delade turer samt förbättra arbetsvillkoren.
Varje år är det samma semesterkaos och brist på folk som vill jobba inom äldrevården, men risken är att det i år blir värre än någonsin. Arbetstiderna, lönerna och arbetsvillkoren är för dåliga. Att grundbemanningen är för låg och bristen på utbildad personal är stor gör att ordinarie personal får arbeta hårdare och ta större ansvar under sommarperioden.

En undersköterska som jag pratar med berättar:
– Att vara den ordinarie i personalen på morgonen är ett stort ansvar. Jag ska ge medicin till alla, jag ska se till att de får i sig frukost, jag ska hjälpa dem med omvårdnaden och hygien, och ofta är jag ensam 1,5 timme innan min kollega kommer, som jobbar långturen, och då ska jag hinna med alla nio boenden som eventuellt kan vakna. Det finns fallrisk för en del, men jag hinner inte vara överallt.
– När sommaren är slut brukar jag ha semester och då är jag så slutkörd. Det krävs mer av mig som ordinarie personal under sommaren än andra delar av året, eftersom det är fler nya vikarier som inte kan ha ansvarsområden.
En annan anställd säger:
– Vi ska samarbeta med andra avdelningar, men vi har alla samma bemanning och antal boende så det är inte alltid att jag känner att jag kan be någon komma till min avdelning då den går kort. För att göra det här arbetet attraktivt måste man höja bemanningen och ha hållbara arbetstider.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!