Sommarlägret laddade för strid

Boxningskurs på RS sommarläger. Foto: Maria Badri

av Maria Badri

Efter över ett år av zoom-möten träffades medlemmar och sympatisörer från hela Sverige under Rättvisepartiet Socialisternas traditionella sommarläger. Lägret bestod av en lagom blandning aktiviteter, workshopar, häng och politisk skolning med utgångspunkt i årets tema: perspektiv på den socialistiska kampen.

Hopklipp från lägret av Unga Socialister

I samband med den härliga återföreningen av kamrater öppnade lägret upp för möjligheter att uppdatera varandra kring de mest framstående händelserna och utvecklingarna inom kampen, med både ett inrikes och utrikes perspektiv. Framför allt låg fokuset på framgångarna inom kampanjen Nej Till Marknadshyra med Elin Gauffin (RS) och gästtalare från både Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen. Fokuset låg även på att ladda upp inför höstens klimatdemonstrationer.

Foto: Vilgot Karlsson

Vilgot Karlsson inledde det första stormötet på fredagen med en genomgång av förväntningar och förhoppningar inför lägret. Därefter fortsatte diskussionerna i seminarieform om Det brunblåa blocket med Petri Myllykoski, Imperialismen med Vilgot Karlsson och Ekologisk Socialism med Arne Johansson.

Foto: Mattias Bernhardsson

Efter seminarierna fanns det tid för bad, musik, lek och allmänt häng. Dagen avslutades med stormöte på temat En värld mogen för Socialism och därefter grillning vid lägerelden samt skräckfilmsvisning i stugan (det var ju fredag den 13:e).
På lördagen fortsatte seminarierna den här gången med temat Facklig Kamp med Louise Strömbäck, Trotskismens grunder med Maria Badri och Marxisters dubbla uppgifter med Per-Åke Westerlund.

Från vänster: Elin Gauffin (RS), Jonas Brännberg (RS) och Jonas Karlsson (V). Foto: Arne Johansson

Efter dagens seminarier höll Natalia Medina i en lättsam boxningsträning på ängen. Dagen avslutades med stormöte om Staten & Kapitalet och ännu en gång sång vid lägerelden och skräckfilmsvisning.
På söndagen inleddes lägrets sista seminarier. Dessa på temat Vart går Vänsterpartiet med Elin Gauffin (RS) och gästtalaren Jonas Karlsson (V), Marx klassanalys med Mattias Bernhardsson och Kshama Sawants återvalskampanj med Boel Bernmark. Sommarlägret avrundades med ett sista stormöte med temat Nej Till Marknadshyra och inspirerande ord från flera talare. Elin Gauffin tackade deltagarna som möjliggjort lägret och avslutade mötet med orden:

– Det är tydligt att det här sommarlägret inte bara varit någon semester utan vi har helt enkelt förberett oss inför en kampfylld höst.” ■

Lite fler bilder:

Foto: Mattias Bernhardsson
Foto: Maria Badri
Foto: Maria Badri
Foto: Mattias Bernhardsson
Foto: Elin Gauffin
Foto: Mattias Bernhardsson
Foto: Mattias Bernhardsson
Köksteamets utsikt. Foto: Mattias Enroth

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!