Soweto i juni 1976

2006-07-28 15:41:16
SYDAFRIKA Det är 30 år sedan morgonen den 16 juni 1976, då tusentals elever vid sjutiden samlades på olika platser i Soweto (utanför Johannesburg) för att demonstrera. De hade samlats för att demonstrera mot den dåliga undervisningen och mot att afrikaans skulle vara huvudspråk i skolorna.
När nästan alla nått målet för demonstrationen den 16 juni gick polisen till angrepp. Det började med att en vit polisman plötsligt attackerade demonstranterna med tårgas, som svarade med att ropa ”Vi vill inte tala affrikaans”, ”Svarta är inga soptunnor” osv.
Då drog en polisman plötsligt sin pistol och sköt rakt in i demonstrationen. Den första att dödas var Hector Petersen. Därefter började andra polismän att öppna eld. Demonstranterna, många var bara 12-13 år, chockades först. Men chocken övergick i ilska och de unga försökte försvara sig. Polisen pressades tillbaka.
Dödsskjutningarna (mellan 25 till 100 unga dödades) följdes av uppror i Soweto som snabbt spreds till andra områden.
Den 22 juni gick även arbetare ut i strejk, med början vid Chryslers fabrik i Pretoria. Det var den första strejken till stöd för de ungas kamp.
Den 4 augusti genomfördes den första större politiska strejken mot apartheidregimen (apartheid = åtskillnad) sedan 1961. Upp mot 40 000 tågade genom Johannesburgs gator. Denna strejk följdes av nya strejker och bojkotter mot den rasistiska undervisningen.
Soweto födde en massrevolt och lade grunden för den kamp som till sist tvingade apartheidregimen att ge upp sin makt i början av 1990-talet.
Soweto i juni 1976 var en historisk vändpunkt.

Weizman Hamilton
DSM (CWI I Sydafrika)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!