Spännande internationella rapporter på socialistiskt läger

av Rättvisepartiet Socialisterna

Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger är fyllt av spännande seminarier och diskussion. Bland deltagarna är Oleg Knyazev från Socialist Alternative i Ryssland och Caroline Louisa Vincent från England, som intervjuas nedan. Är du intresserad av att delta i lägret? Kolla in programmet och praktiskt information i spalten till höger och anmäl dig på rs@socialisterna.org eller 0735-090684.

Oleg kommer att hålla i flera intressanta punkter. Dels ”Tjernobyl – 30 år sedan stalinismens meltdown” och dels kampen mot den alltmer despotiska Putin idag.

Sedan en välkänd hbtq+-aktivist, Jelena Grigorjeva, mördades i Sankt Petersburg sprider sig rädslan. Vilken roll spelar staten i homofobin?
– Det är välkänt faktum i Ryssland, att president Putin är beundrare av den ryska vit makt-filosofen och Hitlersupportern Ivan Ilyin. Men naturligtvis är inte någons personliga preferenser själva orsaken till statlig homofobi. Den verkliga orsaken är de facto-nyliberal politik. Utgifterna för utbildning, pensioner, hälsovård etc minskas för att ”oligarkerna”, storföretagen, ska få mer. Den statliga homofobin är en av åtgärderna för att stärka den traditionella familjeformen som institution, som i sin tur ersätter förstörd social välfärd. För sju år sedan antogs de första homofobiska lagarna i Ryssland.
– Dessutom ser den ryska regimen de konservativa inslagen, som extremhögern, ryskortodoxa kyrkor, kosacker, etc, som en stödreserv i kampen mot en demokratisk rörelse. Enligt vår synvinkel är mordet på Grigorjeva en terrorhandling mot demokratiska delar av samhället.

Repressionen ökar med fler hundra arresteringar, inklusive våra kamrater. Varför nu?
– Det sker en allvarlig kamp kring valet till Moskvas Duma (stadsfullmäktige). Valkommissioner, som de facto är under kontroll av Moskvas borgmästare och den ryska regering-
en, förhindrade oppositions kandidater från att registrera sig för valen med det löjliga argumentet att de skulle ha förfalskat namnunderskrifter. Svaret blev en explosion av ilska bland de mest aktiva Moskvaborna. Cirka
20 000 personer demonstrerade den 20 juli. Därefter arresterades oppositionskandidater. Förra lördagen var det ”otillåtna” protester i Moskva med flera hundra arresterade och brutalt polisvåld. Vi deltog och krävde inte bara att kandidaterna måste få registrera sig, utan också att ändra själva systemet. De politiska fångarna måste släppas, upphäv de byråkratiska hindren (100 underskrifter utan passinformation borde räcka), lika villkor för alla kandidater. Nu finns det en chans att protesterna kommer att fortsätta nästa lördag.

Förra veckan hade Socialist Alternative sitt sommarläger som med 60 deltagare blev det största någonsin. Berätta om era planer för resten av året.
– Naturligtvis kommer vi att fortsätta agitera för vårt demokratiska och socialistiska program i sociala och politiska protester. Vi kommer att fortsätta kampen för kvinnors och hbtq+-personers rättigheter. Kampanjen ”300 rubel i timmen och facket” (som är kopplat till vår internationella kampanj för att öka minimilönen) kommer att trappas upp. Nu börjar också förberedelserna för seminariehelgen ”Socialism 2019” med teman om en demokratisk och socia-
listisk värld.

Caroline Louisa Vincent kommer på lägret för att tala på temat ”What Brexit” och ”CWI 45 år”. Hon har varit politiskt aktiv i Socialist Party England och Wales sedan 2011 och är nu med och bygger upp den nya sektionen av CWI. Hon har speciellt kampanjat mot nedskärningar inom sjukvården.

Är Boris Johnson, Tories nya partiledare, en ny Trump?
– Boris Johnson ses som Storbritanniens svar på Trump, och det finns säkra likheter i och med att han är superrik, rasistisk och sexistisk. Det finns många exempel på rasistiskt språk som han använder. Den senaste kontroversen var när han sa att kvinnor som bär burka ”går runt och ser ut som brevlådor”. En kommentar för att så split och trycka ner, speciellt med tanke på att det ökade antalet hatbrott, särskilt mot muslimska kvinnor, sedan Brexitfolkomröstningen. I valkampanjen 2005 sa han att ”En röst på Tory kommer göra att din fru får större bröst och ökar dina chanser att äga en BMW” – han glömde uppenbarligen att kvinnor också röstar!

Tror du att Brexit kommer snart nu?
– Det konservativa partiet har imploderat sedan EU-folkomröstningen, det har aldrig varit svagare. De kom på femte plats i valet till EU-parlamentet, deras sämsta valresultat på över 200 år! Theresa Mays oförmåga att leverera Brexit – efter att ha missat två tidsfrister – ledde till hennes avgång. Boris Johnson avser att genomföra Brexit till varje pris, innan den nya tidsfristen den 31 oktober, med eller utan en överenskommelse. Trots dessa hot verkar det fortfarande osannolikt att Boris Johnson skulle kunna genomföra denna populism, om en omedelbar Brexit, särskilt om han planerar att hålla ihop det konservativa partiet.

Hur ska socialister i England och Wales svara på denna politiska situation?
– Det finns en förvirring inom vänstern om hur man ska reagera på situationen – vissa inom Labour – särskilt den blairitiska högern – har pekat på idén om en ”folkets omröstning” eller en andra EU-folkomröstning som lösningen. Jeremy Corbyn har nu gett efter för denna press och stödjer uppmaningarna till detta, trots faran detta innebär med ökad tillväxt för den yttersta högern. Istället vore en verklig ”folkets omröstning” ett nytt allmänt val. En Corbynledd regeringen, om den väljs med en djärv socialistisk politik, skulle kunna peka ut en väg ut ur Brexitkaoset på grundval av ett stopp för välfärdsnedskärningarna. Corbyn borde högljutt stå för en sådan kampappell, mobilisera arbetarklassen och alliera sig med fackföreningarna för att bygga en massrörelse som kunde sparka ut Boris och Tories.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!