Spanska banker fördjupar EU:s kris

2012-06-07 13:39:08
Spanien står på randen till en akut ekonomisk kris. Om EU erbjuder tiotals miljarder euro för att rädda de spanska bankerna kommer också nya krav på ännu större nedskärningar.

EU:s ledare och kapitalismens försvarsadvokater har ingen lösning på krisen.

Sveriges finansminister Anders Borg hör till dem som berömt den spanska regeringen för att den i stort följt EU:s order. Men nedskärningarna och att det blivit lättare att avskeda har enbart fördjupat krisen.
367 000 jobb försvann i Spanien under det första kvartalet i år. Snart är sex miljoner arbetslösa – nästan var fjärde löntagare.

Men den s k ”marknaden” är aldrig nöjd. Under samma period, januari-mars, försvann 97 miljarder euro (870 miljarder kronor) ut ur landet.
Räntan för den spanska staten att låna har legat på 6-7 procent den senaste tiden. Det är mer än 5 procentenheter över Tyskland och i nivå med vad Grekland hade när landet tvingades in i EU:s och IMF:s helvetiska lånekrav.

Inget vet vad Spanien behöver. Banken RBS uppskattar behoven till mellan 409 och 455 miljarder euro (3 700-4 100 miljarder kronor) fram till 2014. För bankerna är uppskattningen 30-100 miljarder euro (270-900 miljarder kronor). Landets tredje största utlånare, Bankia, har redan förstatligats.

Kapitalismens kris har inte skapats av arbetare, pensionärer och offentlig sektor. Spaniens otroliga bank- och bostadsbubbla uppmuntrades av EU och spekulanter världen över.

Det finns en enorm kampvilja och ilska i Spanien. Det har visats av generalstrejken i mars, vårens studentprotester, de jättelika demonstrationerna 1 maj och att indignadosrörelsen på nytt ockuperar torgen.

Spanien och hela den globala krisen behöver socialistiska och kämpande fackföreningar och arbetarpartier som tar strid för socialistiska lösningar.
  • Inga mer miljardbidrag till spekulanterna.
  • Riv upp åtstramningarna – plan för arbete åt alla.
  • Låt storföretag och banker betala sin egen kris.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!