Spelet om Migrationen

Fler än 28 000 människor har förlorat livet på Medelhavet sedan 2014. Det är lika många personer som i exempelvis (Foto: Henrik Hjort / SVT)

Av ANDERS WEMMERT // Artikel i Offensiv

SVT:s Uppdrag granskning har i tre avsnitt skildrat förhandlingarna och spelet i EU om den nyligen genomtröskade Migrationspakten.
Reportrarna Anna Engholm och Henrik Hjort visar på ett mycket bra sätt vad som ledde fram till Migrationspakten och EU:s intentioner att stoppa flyktingar på väg till Europa genom att bygga allt högre flyktingmurar och i praktiken avskaffa asylrätten.

Förhandlingarna om den nya Migrationspakten inleddes redan 2017 efter den så kallade flyktingkrisen 2015. De nationella högerkrafterna i länder runt om i EU samt även olika socialdemokratiska partier har sedan 2015 tävlat om att vara mest emot flyktingar och migration. EU:s gränspolis Frontex har årligen tilldelats allt mer ekonomiska och personella resurser för att, som det officiellt heter, säkra EU:s yttre gräns och stoppa smugglingen över Medelhavet. Frontex har fått allt större befogenheter att övervaka EU:s gränser mot Turkiet, Marocko, Libyen och Tunisien. EU och Frontex har dessutom intensifierat samarbete med ”tredje land”, vilket innebär att man betalar länder som Turkiet och Libyen för att hindra flyktingar att ta sig till Europa.

Uppdrag granskning visar i serien vad det innebär i praktiken. Frontex informerar den libyska kustbevakningen om flyktingbåtar på väg mot den italienska ön Lampedusa. Vi får se hur den libyska kustbevakningen tvingar flyktingbåtar tillbaka till Libyen under vapenhot, samtidigt som man tvingar bort räddningsfartyg från olika humanitära organisationer så att de inte ska kunna rädda flyktingarna från att drunkna om de har hamnat i havet. Skakande bildbevis presenteras på hur flyktingar lämnas att drunkna i Medelhavet.
Uppdrag granskning visar också hur Frontex har mörkat deb grekiska kustbevakningens så kallade push-back vid många tillfällen. Push-back innebär att kustbevakningen eller Frontexbåtar aktivt tvingar båtar med flyktingar tillbaka ut på internationellt vatten för att på så sätt göra det omöjligt för flyktingarna att söka asyl och få en individuell prövning av rätten till asyl. I praktiken ett avskaffande av asylrätten alltså.

I serien får vi samtidigt som man ser skakande bilder från Medelhavet följa förhandlingarna i Bryssel om den nya Migrationspakten. Den svenska regeringens förhandlare Tomas Tobé (M) gör allt för att driva igenom förslaget i de olika partigrupperna. Det gäller bland annat att få igenom att asyl ska sökas i tredje land, det vill säga utanför EU:s gränser, att EU:s länder ska fördela kvotflyktingar solidariskt och att Frontex ska få ännu mer resurser. Samtidigt öppnar man för att länder ska kunna köpa sig fria från att ta emot kvotflyktingar. SD vill till exempel inte att Sverige ska ta emot någon flykting överhuvudtaget och regeringen med SD har som ett uttalat mål att ytterligare minska invandringen.

Vi får följa processen fram till den 10 april, då EU:s nya migrationspakt röstades igenom och spelet bakom kulisserna för att få igenom den samt EU:s totala hyckleri när det gäller asylrätt och mänskliga rättigheter.
Nu när pakten har röstats igenom är högerkrafterna i EU redan igång med att ytterligare attackera asylrätten och flyktingarna. Man vill att de som eventuellt får asyl inte ska få asyl i EU, utan i ett så kallat säkert tredje land utanför EU.

Sammanfattningsvis ett mycket bra reportage om EU:s migrations- och flyktingpolitik. Se den! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!