Splittrat valresultat i Västsverige

Det blir förmodligen ett S-styrt Göteborg de kommande fyra åren i ett polariserat Västsverige (Foto: Maria Eklind / Flickr CC).

av Joel Eriksson // Artikel i Offensiv

Socialdemokraterna har gjort en comeback i Göteborg, med 26,5 procent av rösterna i kommunvalet och en stärkt ställning även i regionen.

Innan valdagen var det oklart vilket parti till vänster som skulle bli det största partiet. Vänsterpartiet, som landade på 15,7 procent, var i flera opinionsmätningar över 20 procent, vilket var det resultat som Socialdemokraterna fick i förra valet.
Bakgrunden till S och V:s valsiffror är fyra år av högerstyre där kommunen har lagt pengar på hög, och i övrigt försökt att införa impopulära förslag om utförsäljning av hyresrätter, och privatiseringar i äldreomsorgen.
Den styrande Alliansen har backat till att idag samla endast 26 av 81 mandat i kommunfullmäktige.

Då det krävs 41 mandat för majoritet är det fortsatt osäkert vilket styre det blir; V+MP+S samlar totalt 40 mandat, och Vänsterpartiet har öppnat för ett samarbete med Centerpartiet.
Socialdemokraterna tittar ännu längre högerut för att bilda en majoritet. Det ska inte uteslutas att en högerstyret kan komma tillbaka ifall Socialdemokraterna vägrar samarbeta i minoritet även denna mandatperioden.
Missnöjespartiet Demokraterna, vars stora fråga vid förra valet var mot Västlänken och som var en splittring från Moderaterna i Göteborg, överlevde och fick 5 procent av rösterna. Runt om i Västsverige har det dock generellt gått bra för lokala allmänborgerliga partier som säger sig värna om välfärden. I ett tiotal kommuner har partier likt Uddevallapartiet och Skövdepartiet samlat runt 10 procent av rösterna.
Sverigedemokraterna blir största parti i tre kommuner i Västsverige; slående är skillnaden mellan stad och land, där SD får störst stöd på landsbygden.

Feministiskt initiativ tappar sina mandat i Göteborg, men behåller de som de har i Gullspång, där de är jämnstora med Vänsterpartiet. Det nystartade partiet Nyans samlade totalt 1,5 procent av väljarna i Göteborg och var nära att klara tvåprocentspärren som finns i Göteborg.
Det var i förorter med fortsatt extremt lågt valdeltagande som de har fått röster. Det är dock oklart om de har tagit röster från någon just då valdeltagandet har varit så lågt, men på marginalen kan dessa röster ha inneburit att V+MP+S inte fick egen majoritet i Göteborg, och möjligen även i riksdagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!