Sprid budkavlen mot försämringar i LAS

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

En facklig budkavle går just nu landet runt för att försvara turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd). Detta är den självklara följden av regeringens borgerliga kohandel i och med januariavtalet. Offensiv har tidigare rapporterat om hur förhandlingarna om att göra om LAS har resulterat i att flera fackförbund har hoppat av förhandlingarna, vilket i sig har lett till en kris inom LO-toppen.

Budkavlen startade på ett medlemsmöte för IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå under december. Det här visar på hur fackförbunden borde agera i fler frågor och var fackens styrka ligger; hos medlemmarna, inte ledningen. 
Skälet till budkavlen är januariavtalets del om ökade undantag från turordningsreglerna, det som brukar kallas ”först in, sist ut”, samt att detta kommer att tvingas igenom med lagändringar om inte arbetsmarknadens parter kan avtala om detta innan 2021. 
Den ökande otryggheten på jobbet är det första som lyfts i budkavlen, att arbetsrätten har undergrävts sedan 1970-talet och att detta nu måste få ett stopp. Vidare skrivs att balansen mellan fack och arbetsgivare har försämrats till fackets nackdel i och med försämringar av avtal och otrygga anställningar. 

Kämpande och demokratiska fackföreningar är en nyckel till att förändra samhället.

Budkavlen gör klart att de två viktigaste delarna nu är en stark facklig samling och en bred folklig opinion. Och de två kraven som budkavlen lyfter fram är att försvara turordningsreglerna samt att saklig grund-begreppet ska behållas. 
Det handlar alltså om att en facklig sammanhållning behövs för att försvara arbetares rättigheter gentemot arbetsgivarsidan som lättare vill kunna avskeda folk, helst utan anledning.
Klubbordföranden för IF Metallklubben som startade budkavlen, Jan-Olov Carlsson, säger till tidningen Arbetet att det är en omöjlig situation att facken ska förhandla bort regler och rättigheter bara för att januariavtalets parter hotar med lagstiftning. 
Carlsson menar att det inte finns något att vinna på en sådan förhandling, bara försämringar. Därför är det bättre att dra sig ur förhandlingarna och istället skapa opinion som påtryckning på politikerna.
Kämpande och demokratiska fackföreningar är en nyckel till att förändra samhället. Den styrka som finns hos ett enat kollektiv av arbetare kan stänga ner hela samhället. Kampen mot försämringar av LAS behöver förenas med annan kamp som förs mot januariavtalet och demoleringen av välfärden. 

De som i skrivande stund, tisdag den 11 februari, har antagit budkavlen är bland annat: IF Metallklubben Volvo Lastvagnar Umeå, Sveriges ingenjörer sektion Skåne, Seko Klubb Västtåg, IF Metallklubben Volvo VCE Hallsberg, IF Metallklubben på Elme Spreader AB Älmhult, Pappers avd 111 Grycksbo, IF Metalls Verkstadsklubb på Gestamp Hardtech Luleå, HRF-Klubben Gothia Towers Göteborg, IF Metallklubben GE Healthcare Umeå, Kommunal Västerbottens Arbetsplatsklubb Umeå Trafik och Seko Stockholms styrelse.

Budkavlen kan laddas ned här och kampanjen kan följas på Facebookgruppen ”Försvara tur­ordningsreglerna i LAS” Volvo Lastvagnar Umeå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!