Spyker köper Saab

2010-01-27 14:48:01
Den extremt lilla holländska sportbilstillverkaren Spyker köper Saab av GM för 350 miljoner euro (3,6 miljarder kronor). Det bekräftas av GM när denna tidning går till trycket. Jublande glada kommentarer från Saabs anställda och andra trollhättebor strömmar in till nätupplagan av Trollhättans tidning.

Beskedet kommer efter ett år av spekulationer på nedläggningens brant, då facken satsat allt på den lokala företagsledningens kampanj för att hitta en kapitalistisk jultomte.
Att Spyker, som med en produktion av ett femtiotal sportbilar om året är nästan lika litet som hobbyföretaget Koeniggsegg och aldrig gått med vinst, ska ta över Saab kan tyckas helt absurt. Vilka affärsintressen och motiv som driver Spykers köp är när detta skrivs okänt, liksom vem som står för köpesumman då det uppges att de ryska huvudägarna, oligarkerna Aleksandr och Vladimir Antonov, inte längre ska finnas med i bilden efter invändningar från GM.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna har hela tiden argumenterat för en sammanslagning och ett förstatligande av Saab och Volvo, under kontroll av de anställda.
En märklig försäljning är dock bättre än en nedläggning på en gång. Så länge det finns liv finns det hopp.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!