Sri Lanka mot inbördeskrig?

2006-07-28 15:42:10
Tidigt på torsdagsmorgonen 15 juni körde den överfulla morgonbussen på en mina på väg till en marknad i Kabithigollewa i Anuradhapura distriktet (20 mil norr om huvudstaden Colombo). Fler än 60 människor dödades och ytterligare 40 skadades.
I bussen färdades skolbarn, fattiga arbetare och bönder.

Den lankesiska regeringens reaktion på sprängningen av bussen blev omedelbara flyganfall mot de tamilska tigrarna (LTTE) som de facto kontrollerar de norra och östra delarna av ön. Bomräderna följdes av strider till havs och nya attentat.
Sri Lanka står på randen till inbördeskrig och de samtal som skulle ha inletts för att rädda vapenstilleståndsavtalet från 2002 har rasat samman. De senaste samtalen som skulle hållas i Oslo påbörjades ej.
De tamilska tigrarna LTTE förnekar själva att de är ansvariga för tragedin i Kabithigollewa, som ligger i ett distrikt där det främst bor singaleser, och skyller illdådet på avhoppade LTTE-element som samarbetar med Sri Lankas armé.

Socialister tar initiativ

Vem som än är ansvarig fördömer United Socialist Party (USP, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) denna fruktansvärda attack på vanliga arbetare, kvinnor och barn. De rapporterar att rädslan och spänningen i huvudstaden Colombo, och överallt annars i Sri Lanka, har ökat dramatiskt. Allt färre människor rör sig utomhus.

Huvudkraft till vänster

USP, som numer ses som huvudkraften till vänster i landet, har kontaktat andra vänster- och minoritetspartier som är motståndare till kriget och bekämpar alla angrepp mot demokratiska rättigheter. Partiet för även en självständig kampanj – mot krigsförberedelser på båda sidorna.
Deras affischer och tidning påpekar att det blir arbetare och fattigbönder – både singaleser och tamiler – som kommer att få bära största krigsbördan.
Redan innan de enorma mänskliga och ekonomiska kostnaderna börjat rusa i höjden, har priserna på basvaror stigit snabbt och människor utarmats av fattigdom och förlamande oro.
Endast arbetarklassen kan lösa den nationella konfliktens fasor. USP fortsätter att föra fram kravet på att de förtryckta minoriteternas rättigheter ska säkras, vilket inkluderar de tamilsktalande människornas rätt till självbestämmande, med rätt till självstyre för de tamilsktalande muslimerna i öster. Partiet står för en enad kamp – mot religiöst och nationalistiskt förtryck, mot terrorism och krig, mot direktörernas och godsägarnas styre.

Clare Doyle, CWI London


USP:s varning på valnatten

Siritunga Jayasuriya, United Socialist Partys (USP) kandidat, kom trea i presidentvalet i november 2005. Totalt fick han och USP 35 425 röster.

På valnatten i TV riktade Siritunga följande ord till den nyvalde presidenten Mahinda Rajapakse: ”Detta är första gången någonsin som en president i Sri Lanka valts enbart med röster från den singalesiska majoriteten. De har skickat ett politiskt budskap till dig. De buddistiska fanatikerna har dominerat ditt valprogram. Det är din skyldighet som president att övervaka dessa krafter som ni uppmuntrat. Deras hat mot den tamilsktalande befolkningen, vilket även innefattar muslimerna, utgör ett stort hot i detta land. Ingen vanlig arbetare eller fattig vill ha krig igen”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!