SSG i Göteborg: ”Problemen skyfflas under mattan”

2011-01-21 13:07:55
Steg för Steg (SSG) är en ide­ell förening som startade sin verksamhet i Göteborg i maj 2010. SSG:s ändamål är att arbeta för ökad jämställdhet och integration samt minskad kriminalitet bland ungdomar och vuxna i Göteborgsområdet. Föreningen ska särskilt uppmärksamma frågor om hedersförtryck, mänskliga rättigheter och demokrati.

SSG bedriver verksamhet som stödverksamhet, konsultation och rådgivning inom både barn- och vuxen- verksamhet gällande hederstänkandet och hedersvåld.
Utöver detta bedrivs det olika utbildningar för myndigheter, föräldrar och ungdomar om hedersproblem, samt olika projekt, liksom Kompass, vilket är ett projekt som syftar till att minska kriminalitet och till exempel innehåller skolverksamhet, aktiviteter för barn och partrullgrupper på stan.
Enligt stadgarna ska föreningen driva denna verksamhetsplan.
SSG bedriver även språkcaféverksamhet i samarbete med fastighetsbolag i Göteborg samt ordnar olika sportaktiviteter.

Offensiv har talat med de tre eld­själar som är aktiva i Steg för Steg: Ni­gar Ibrahim, Maja Francén och Soran Gholamzadi. Soran berättar att det var Sharaf Hjältar som förde honom på rätt spår:
– Det hjälpte mig ur tankar om att kriminalitet skulle vara vägen ur mina problem.
Nu jobbar Soran framförallt med föreningens arbete mot skolor för att nå ut till ungdomar.
Invigningen av föreningens nya lokaler i Kortedala ägderum i höstas och strax därefter startade verksamheten. Föreningen är öppen för alla åldrar och man jobbar för mångfald och integration.
Mycket av föreningens arbete är dock inriktat mot ungdomar. Man driver ett projekt som heter Kompass.
– Projektet syftar till att hindra värvningen till kriminella grupper. Vi försöker fånga upp ungdomar och ge dem positiva förebilder, lära dem om demokratiska värderingar och ge dem en känsla av att de kan påverka både samhället och sin egen framtid, säger Maja, som jobbar som lärare för nyanlända flyktingbarn.

– Ett av målen med föreningen är att verka som en knutpunkt för andra föreningar, skolor och ungdomsgårdar, säger Nigar Ibrahim.
Soran fyller i:
– Det är många skolor och före­ningar som har visat intresse och de vill samarbeta med oss och andra skolor.
Intervjun gjordes den 9 november, precis efter demonstrationen till min­ne av Kristallnatten och därför handlar mycket av diskussionen om kam- pen mot rasismen, och hur man ska bemöta Sverigedemokraterna.
– Det är alla demokraters ansvar att se till att demokratin bevaras. Ingen annan kommer att göra det arbetet åt oss, säger Nigar och fortsätter:
– De ideologiska skillnaderna mellan partierna finns inte längre och det har SD vunnit på.

– Missnöjet har kunnat gro eftersom man har skyfflat problemen un­der mattan och de stora partierna har inte kunnat ta fram något alternativ, säger Maja.
Rättvisepartiet Socialisterna ser positivt på etablerandet av en kraft som kämpar för ungdomars rättigheter.
När förorterna attackeras i form av nedskärningar på skolor och ungdomsverksamhet krävs det att man organiserar motstånd på dessa platser, som till exempel på Mixgården i Hammarkullen som räddats från nedläggning flera gånger.
Steg för Steg i Göteborg kan med sin ambition utan tvekan utgöra en faktor i detta arbete.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!