Städare på Facebook har löner långt under avtal

Städarna som jobbar åt Städbolaget i Norr vittnar om låga löner som ligger långt under avtal (Foto: CC).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Städarna på Facebooks bygge i Luleå tjänar tusentals kronor mindre än avtalet. 

Städarna som jobbar åt Städbolaget i Norr vittnar om låga löner som ligger långt under avtal. De gör ett tungt arbete som kan omfatta allt från kontorsstäd till det som räknas som byggnadsstäd. 
Enligt Byggnads ska en som byggnadsstädar ha 75 procent av genomsnittet för en byggnadsarbetares lön med yrkesbevis, men kvinnorna som har trätt fram har visat att lönen ligger långt under detta.
De som har trätt fram har visat lönespecifikationer på 22,500 kronor när de enligt facket istället borde ha en lön på 29,580 i månaden. Genom att ett flertal av städarna är anställda med nystartsjobb får bolaget också statliga bidrag under minst ett år framåt. 
Städbolaget i Norr är under­entrepenör till byggbolaget Titan konstruktion som i sin tur anlitas av Facebook vid bygget av deras nya serverhall i Luleå. 

I sju månader har städbolaget saknat kollektivavtal, men har nu tecknat avtal med Fastighets. Efter det borde lönerna ha ökat till 24,273 kronor, men det har inte skett ännu. Titan hävdar att när de tecknat avtal med Städbolaget i Norr var ett av kraven att de skulle ha kollektivavtal och att det då var på gång, men sedan har det inte hänt något mer på sju månader. 
Henrik Mattson, som är vd på Titan konstruktion AB, säger också att lönerna verkar rimliga och att det är meningen att städarna ska städa i busskurer, lunch/fikarum och kontorsrum, och att det inte ska förekomma något byggstäd. 
Men enligt de anställda som har trätt fram är det något som ofta förekommer.

Just nu pågår en förhandling mellan Byggnads och Titan om att företaget har tecknat ett avtal med en entreprenör som saknar kollektivavtal.
Detta är ett exempel på hur man kan utnyttja systemet och människor. Det saknas kollektivavtal och företagen sätter för låga löner, samt ger nya arbetsuppgifter utan att justera lönen därefter. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!