Stålbad hotar äldreomsorg och förskola

2018-08-22 21:31:21

foto: Yonggang Cui
– Vi tar kampen mot de nya nedskärningshoten, lovar Liv Shange Moyo, RS (bilden).

I skymundan från media och valet planerar tjänstepersoner på S-ledningens order stora nedskärningar i Luleå kommun. I ett första skede handlar det om drygt 100 miljoner kronor, men signalen är att det kommer mycket mer. I skottgluggen står förskolan och äldreomsorgen.

S-ledningen med kommunalrådet Niklas Nordström i spetsen har gett kommundirektören ett uppdrag att se över kommunens ekonomi. Det handlar om tre områden:

  • Vad är en ”hållbar utdelning” från kommunens bolag till kommunen? Enligt ekonomerna dräneras bolagen på för mycket resurser för tillfället.
  • Hur skära i kärnverksamheten? Utpekade är områden där Luleå är ”dyrt” i jämförelse med andra kommuner: äldreomsorg, förskola, kultur och fritid.
  • Hur öka intäkterna? Kan de kommunala avgifterna höjas? Här tror dock ekonomerna på ”begränsat utrymme” på grund av lagstadgade maxtaxor i till exempel förskolan.

Vad som är än värre är att kommunledningen dessutom har tillsatt en extern ”expertgrupp” som ska komma med förslag, efter valet förstås, kring ”digitalisering” och ”hållbar ekonomi”. 

I expertgruppen sitter nedskärningspolitiker som KG-Holmqvist (S), Erik Langby, före detta moderat kommunalråd från Nacka (där Nordström var oppositionsråd) samt före detta kristdemokratiska riksdagsledamoten Stefan Svanström, numera PR-konsult hos Nordströms före detta arbetsgivare Prime.

Sammansättningen av gruppen visar med all tydlighet att utredningen är ett beställningsjobb av Nordströms gamla kontakter för att få förslag på mer nedskärningar och privatiseringar.

– Som svar på detta uppmanar Rättvisepartiet Socialisterna till mobilisering och organisering av förskolepersonal, undersköterskor och alla som hotas. Tillsammans kan vi stoppa nedskärningar och högerpolitik, säger Liv Shange Moyo, förstanamn på RS kommunvalsedel, och fortsätter:

– Rättvisepartiet Socialisternas röst i kommunfullmäktige behöver stärkas som en plattform för den kampen. Rösta därför på RS i kommun- och landstingsval den 9 september – oavsett hur du röstar i riksdagsvalet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!