Stängda framdörrar på bussar viktig facklig seger

– Det är bättre att försöka förekomma en stor smittspridning än att vidta åtgärder mitt i den, säger Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 11 januari lämnade Kommunals olika skydds­ombud på garagen i Södertörn in skyddsstopp till bussbolaget Nobina – med effekt att framdörrarna på alla bussar i Haninge, Nynäshamn, Tyresö och Södertälje stängdes. Strax därefter beslutade SL att framdörrarna stängs i hela Region Stockholm. Detta är en viktig facklig seger.

Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för trafikområdet Södertörn, sä­ger till Offensiv:
– Arbetsmiljö, liv och hälsa måste få gå före ekonomi.
Det var den dramatiska smitt­ökningen av omikronvarianten av covid-19 som fick skyddsombuden att resa frågan om nya skyddsåt­gärder på bussarna i december:

– Det är bättre att försöka före­komma en stor smittspridning än att vidta åtgärder mitt i den. Men arbetsgivarna har hänvisat till SL hela tiden. Vi kunde inte vänta, utan lade skyddsstopp, berättar Petri och fortsätter:
– Sjuktalen har stuckit iväg, det är ont om chaufförer. Om alla insjuknar så kan ju inte bussarna gå helt enkelt. 
Skyddsombuden har agerat efter krav på stängda framdörrar av väldigt många chaufförer som är utsatta vid framdörrarna och rädda för att bli smittade:
– Cirka 1,000 resenärer passerar en busschaufför på väg in i bussen på en dag och de flesta bär inte munskydd, konstaterar Petri.
När SL valde att öppna framdörrarna i somras och istället montera in plexiglas som skydd för­sämrades sikten avsevärt och facket kritiserade arbetsgivarna  för att sätta pengar före trafiksäkerheten:
– Vi tappade sikt på höger sida och i höger spegel. Plexiglasen reflekterade solljus. Vi drev frågan till Arbetsmiljöverket och vann. Det är stängda framdörrar som är det enda alternativet, slår Petri fast.

Beslutet om stängda framdörrar gäller till den sista januari, då det kan förlängas.
– Då tar vi nya tag. Men det lönar sig att ta strid och trycka på. Annars hade frågan om framdörrarna  förhalats och tagit mycket längre tid, förklarar Petri.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!