Statligt stöd går till aktieägarna

Storföretag som ICA-koncernen tar emot statligt stöd, samtidigt som man delar ut 1,2 miljarder kronor till aktieägarna i höst (Foto: Wikimedia Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Med hjälp av det statliga stödet återupptar fler bolag och koncerner sin aktieutdelning i höst.Efter att skogsjätten Holmen meddelat det har flera storbolag gjort detsamma. 
Holmen, som ägs av Fredrik Lundberg (en av landets rikaste individer med en förmögenhet på 42 miljarder kronor,) gjorde en vinst på över 540 miljoner kronor under det andra kvartalet i år. 
Vinsten kommer delvis från olika former av statligt stöd – minskade arbetsgivaravgifter, sjuklön och permitteringsstöd – som skogsjätten har inkasserat under de senaste månaderna. 

Nyligen aviserade också ICA-koncernen att man delar ut hela 1,2 miljarder kronor till aktieägarna i höst. ”Många av Icas stormarknader har gått urstarkt i krisen, kryddade med statligt krisstöd. Det är samma butiker som ägs av mångmiljonärerna som varje år lyfter stora aktieutdelningar”, som TT skrev. 
Totalt beräknas ICA-koncernen ha fått cirka 75 miljoner kronor i statligt krisstöd.Även Axfood, som äger Willys och Hemköp, och fastighetsbolaget Wallenstam ger sina aktieägare utdelning i höst. Fler kommer att följa efter med hjälp av det statliga stödet som har sänkt bolagens kostnader och samtidigt smörjt aktiekurser och vinster. 

− För många bolag behövdes stödet aldrig, och nu återgår man till planerna igen, säger Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, till TT den 21 augusti och räknar med att ”fler bolag kommer att haka på det förnyade intresset för aktieutdelningar, att aktieägarvänliga beslut nu hamnar i fokus igen”.
Samtidigt kräver Svenskt Näringsliv att det ska bli lättare och billigare att avskeda anställda samt flaggar för nollbud i avtalsrörelsen. Dessa provokationer måste besvaras med att facken tar fajten för arbetsrätten och höjda reallöner, mest till de lågavlönade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!