Stockholm 6 maj: ”Vår rätt – hyresrätt”

av Elin Gauffin

Den 6 maj kommer att bli ett viktigt steg i kampen för att stoppa ombildningsförsöken i Stockholm. Slut upp (Foto: Proletären).

Den 6 maj samlas den växande rörelsen mot ombildning för att demonstrera under parollen ”Vår rätt – hyresrätt”. Samling kl 17.30 på Sergels torg.

Nu vill hyresgästerna visa upp sig för hela Stockholm eftersom allmännyttan som parollen säger ”tillhör alla”. Demonstrationen tar sig från centrala Sergels torg till stadshuset där politikerna samtidigt sitter i stadsfullmäktige. Nätverket har tagit fram krav som både säger nej till attackerna och pekar på vad som behövs – en social bostadspolitik som verkar för ett samhälle där alla har rätt och råd att bo. 
Stockholm är klassklyftornas stad. Politiken verkar för att de som har mycket eller bara att de som klarar sig ska trycka ner de som inte har. Andrahandsmarknaden för hyresrätter, eller snarare rum som hyrs ut, är besinningslös. Ur en av alla annonser på blocket stod att läsa att ett rum hyrdes ut för 4 000 kronor i månaden. ”Tyvärr” ingick inte dusch och kök. Om en ville ha tillgång till duschen och köket (som så klart fanns i lägenheten) blev hyran 5 800 kronor. Samtidigt har Aftonbladet en bildextra från Prinsessan Victorias Haga slott, 41 rum, 13 badrum och två kök. Helt gratis. 

Trycket är nu mycket hårt på Miljöpartiet som gick ut i valkampanjen mot ombildningar, men sedan gjorde upp med M-högern om makten i Stadshuset och sa ja till ombildningar i de utpekade elva stadsdelarna. Många lokalgrupper har demonstrerat vid stadsdelsnämndsmöten. 
Trycket har troligen gjort att Miljöpartiet inte vågat lägga ut så många förslag på utförsäljningar till privatvärdar som det först såg ut som, men Vällingby Centrum försöker de att sälja – en ikon för allmännyttan och efterkrigstidens sociala bostadspolitik. 
När det gäller ombildningar är det väldigt viktigt att veta att ombildningar framför allt stoppas i trapphusen, i tvättstugan och på gården. Genom att prata med sina grannar – grundläggande organisering. Bostadsrättsföreningarna har ”makten och pengarna” på sin sida – stöd från politikerna, mäklare och banker. Men hyresgästerna har solidariteten och kan sätta ett motvärn genom att gå samman.

De första veckorna i maj kommer de tre kommunala bostadsbolagen skicka brev till alla hyresgäster i de fastigheter som är till salu för ombildning. För att en ombildning ska kunna genomföras måste en bostadsrättsförening bildas (av minst tre personer) som måste få ihop minst 50 procent av hyresgästerna som skriver på intresseanmälningar. Det är mycket viktigt att stoppa ombildningen redan i detta skede. 
Den bästa metoden är att samla namn för motanmälningar: hyresgäster skriver på för hyresrätt – nej till ombildning (med namn, datum, adress, personnummer och underskrift). På demonstrationen kommer Nätverket Rädda Hyresrätterna dela ut sådana listor och tips inför dörrknackningen.

I kvarteret Kvicksilvret i Grimsta finns en aktiv bostadsrättsförening. Sebastian Olsson har just kommit hem från dörrknack i sitt eget hus.

Varför vill du stoppa ombildningen?
– Jag vill försvara allmännyttan och bo i hyresrätt. Jag vill inte skuldsätta mig hos en bank. Jag trivs i min hyresrätt; en fördel är bättre service från proffs som vet hur det funkar. 

Vad har bostadsrättsföreningen gjort?
– De har skickat ut ett papper där de argumenterar för ägande och papper för intresseanmälan. Vi måste nu se till att de inte får ihop 50 procent. Det är samma personer som försökte för fem år sedan, men misslyckades då. 

Vad har ni gjort?
– Det finns en Facebook-grupp som heter ”Hässelby/Grimsta mot ombildningar”. Vi har haft flera flygbladsutdelningar. Igår hade vi en dörrknack. Jag fick uppbackning av medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Bland grannarna fanns det både de som var för, de som var emot och de som inte vet. Åtta nya personer skrev upp sig mot ombildning och för att stoppa den.
– Många tyckte att det var bra att vi skulle demonstrera också – det blir nästa steg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!