Stockholm: Civil olydnad för klimatet

Klimatmarsch i centrala Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Under helgen den 28-30 augusti arrangerade den svenska delen av klimatorganisationen Extinction Rebellion en massaktion i centrala Stockholm. Syftet var att uppmärksamma klimatkrisens akuta läge och kräva att klimatnödläge utlyses. 

Massaktionen samlade totalt cirka 500 deltagare från hela Sverige och gick ut på att utöva fredlig civil olydnad. Till exempel blockerades trafiken under fredagsmorgonen på Vasabron och Norrbron med banderoller och fastkedjade demonstranter, följt av en protest utanför riksdagen och en mängd mindre blockader och samlingar på gågator och i trafiken under helgen. 
Polisen beskrev det som ”stillsamt” men ”inte acceptabelt”. Det hela avslutades med en marsch från Kungsträdgården till Sergels torg.

Elvira.

Det var upplyftande och viktigt med stora synliga manifestationer för systemförändring, men det fanns en viss avsaknad på konkreta krav (utöver frågan om Preemraff), brist på konkreta exempel på hur alternativet kan se ut, och fokus på att tvinga styrande politiker att lyssna, istället för tydlig kritik mot kapitalismen som miljöförstörande ekonomiskt system eller krav på generalstrejk. 
– Det har gått lugnt till, jag tror vi har lyckats sprida information till många, sa Elvira, 16 år, till Offensiv.
– Klimatkampen måste utvecklas, för att få tillräcklig effekt och förhindra att jorden blir obeboelig. Klimatkrisen kommer att leda till många fler dödsfall än covid-19 i slutändan, sa Janine och Ola.

”Klimatkampen måste utvecklas”, menar Janine och Ola.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!