Stockholm och Göteborg: ”Justice for George Floyd”

av Mattias Bernhardsson & Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

STOCKHOLM: ”Justice For George Floyd”, ”Black lives matter” och ”I can’t breathe” var några av de budskap på Sergels torg i Stockholm under dagens protest mot polisens rasistiska mord i USA.

Den 25 maj mördades den afro-amerikanske småbarnspappan George Floyd av polisen i Minneapolis, Minnesota i USA. Massprotesterna sprider sig som en löpeld och polisen har besvarat protesterna med besinningslöst våld där fler har dödats.
Plakatprotesten manade också alla att delta på den digitala protesten senare under dagen, ”Sweden in Solidarity for Black Lives Matter”, som arrangerades av Aysha Jones, Afrosvenskarnas forum för rättvisa och Stop Afrophobia. Protestdagen hölls i solidaritet med massprotesterna i USA och alla som utsätts för diskriminering och våld på grund av sin hudfärg runt om i världen.


GÖTEBORG: Under söndagseftermiddagen den 31 maj hölls en solidaritetsmanifestation i Göteborg för George Floyd. 

En relativt spontan manifestation utlystes under helgen av nätverket Samidoun under parollen ”Rättvisa åt George Floyd – Stå med Minneapolis”. En bra manifestation där tal hölls och talkörer ekade från Brunnsparken. ”No justice, no peace – no racist police” och ”Black lives matter” var några av talkörerna som skanderades.
Talen tog både upp om det systematiska polisvåldet i USA mot svarta och det politiska våld som finns i Sverige och Europa mot exempelvis flyktingar. 
En talare poängterade hur rotad rasismen är i det kapitalistiska systemet, inte minst i USA, och behovet av organisering underifrån mot såväl rasismen som det ekonomiska systemet som skor sig på rasistisk splittring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!