”Stockholm måste bli en nazistfri zon”

2009-06-10 16:14:43
Den 6 juni höll det nybildade nätverket Stockholm Nazistfri Zon en manifestation mot rasism och nazism på Mariatorget. Ungefär 100 personer deltog i protesten. Stockholm Nazistfri Zon består av 15 oli­ka organisationer och det märktes också på de många inspirerande talen som hölls på Mariatorget.

– Det här är den första i en rad aktioner för att bygga upp en ny stark anti-rasistisk rörelse. Den antirasistiska kampen på nittiotalet, tillsammans med rörelsen mot högerpolitiken, pressade tillbaka nazisterna och gjor­de att rasistpartiet Ny demokrati åkte ur riksdagen. Den här demonstrationen kanske inte är så stor, men man måste börja någonstans, sa Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Vi handskas med rasism hela ti­den. Det är inte bara flyktingpolitiken, vi har de sämsta arbetsvillkoren, svåraste bostadssituationen och så vidare. Men vi har mycket gemensamt med tusentals andra i samhället, med svenska namn, och när jag och mina arbetskamrater tillsammans kämpar för välfärden underminerar det rasismen, berättade Mustafa från Iranska flyktingars riksorganisation.
Talade på demonstrationen gjorde också företrädare för Papperslösa Stockholm, Uiguriska Utbildningsfö­reningen, ArbetarInitiativet, Kommitén för frigivning av arbetare som arresterades på 1 maj i Iran, Etiopian Refugee Association, Socialistiska Partiet, Latinamerikanskt Forum och Elevkampanjen.
Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!