Stockholm: ”Nej till Nato – ja till fred!”

”Erdoğan, upp och ned – Nej till Nato, ja till fred” var en av många talkörer som skanderades (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Lördagen den 21 januari marscherade 1 500 genom centrala Stockholm i protest mot svenskt Natomedlemskap och Sveriges allians med den turkiska regimen. Demonstrationen hölls under parollen ”Nej till nato – Ingen allians med fascister” och arrangerades av nätverket Allians Mot Nato, ett brett samarbete mellan olika aktivister och organisationer där Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ingår.

Utöver RS deltog bland annat organisationer och nätverk som Rojavakommittéerna, Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, Ung Vänster, Revolutionär Kommunistisk Ungdom Sveriges Arbetares Centralorganisation, Allt Åt Alla, Kämpa STHLM, Vänsterpartiet och många fler grupper och privatpersoner.
I ett färgstarkt och livligt demonstrationståg fyllt med hundratals kurdiska flaggor av alla sorter och ett stort antal banderoller med budskap som fördömde Nato, Erdoğan, vapenexporten och utvisningarna kombinerades klassiska talkörer som ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet” med nya, kreativa slagord som ”Erdoğan, upp och ned – Nej till Nato, ja till fred”.

Bland talarna fanns bland annat en representant från Fridays For Future som talade om kopplingen mellan ökad militarism och ökade utsläpp, Girîn Kasirga från NCDK som höll ett starkt tal där hon fördömde Turkiets eskalerande krigsbrott mot kurderna och betonade vikten av internationell solidaritet, Hampus Parman från RKU som talade om Nato och hur militarism aldrig kan skapa fred, Thea från Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) som bland annat talade om Sveriges utlämningar av kurder till Turkiet, Duri Korsman från Ung Vänster samt Kemal Görgü från Artister för Fred.

På plats fanns också ”hedersgästen” (eller snarare vanhedersgästen), den världskända dockan av Turkiets president Erdoğan som hängdes upp och ned utanför Stadshuset den 12 januari. Dockupphängningen anmäldes för förtal, men inte efter larm från allmänheten eller en privatperson utan av Polismyndigheten själva, vilket journalisten Frida Sundkvist avslöjade den 18 januari. Förundersökningen har nu lagts ner.
För de som inte ville ta selfies med dockan fanns också en flera meter lång banderoll av Erdoğan som placerades på marken framför demonstrationståget och trampades på av tusentals deltagare.
Samtidigt höll rasisten och högerextremisten Rasmus Paludan en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm inför en liten grupp åskådare. Ett hundratal turkiska nationalister samlades för att protestera mot honom.
Både Paludans koranbränning och den fredliga prokurdiska, nej till Nato och Erdoğan-demonstrationen har fördömts av det turkiska etablissemanget och resulterade bland annat i ett flertal ilskna protester i Turkiet samt att ett möte mellan försvarsminister Pål Jonson (M) och hans turkiske motpart ställdes in.
Statsminister Ulf Kristersson skrev i ett uttalande att Paludans islamofoba aktion var laglig, men förolämpande för världens muslimer och att regeringen inte står bakom hans budskap.
Att inlägget skrevs på engelska, och att Kristersson inte uttalade sig mot Paludans provokationer under valkampanjen förra året, då koranbränningarna hölls i invandrartäta arbetarförorter istället för vid Turkiets ambassad, ger en tydlig bild av var den blåbruna regeringens prioriteringar ligger. Natomedlemskap till vilket pris som helst.

I takt med att förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet fortsätter och kravlistan från Erdoğan växer kommer också motståndet att växa. Denna demonstration visar på vikten av ett organiserat samarbete och på den kraft som Natomotståndet bär på. Kampen mot militarismen, imperialismen, nationalismen, rasismen och kapitalismen kommer att fortsätta.

Se fler bilder här!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!