Stockholm: omvälvningar i Stadshuset

2006-10-18 15:57:48
Moderatstyret sänker sig i takt med höstmörkret över Stockholm. Moderaten Kristina Axén Olin, känd förespråkare av polisinsatser mot sociala problem, blir finansborgarråd. Tillsammans med Lotta Edholm, fp, och Ewa Samuelsson, kd, bildas en högerallians som kapitaliserar nya områden.

Några punkter under rubriken ”Ett friare Stockholm” pekar på dramatiska förändringar. Samlingsordet borde vara”privatisering – fritt fram för dom med pengar”. Alla hyresgäster i kommunala bostadsföretag ska lockas att köpa loss sina lägenheter och därmed smula sönder kommunala tillgångar och möjligheterna till en solidarisk bostadspolitik.
Pengsystemet inom skolan, som skapat en förödande konkurrens och skolmarknad, ska utökas till äldreomsorgen, handikappomsorgen, SFI, Komvux och förskolan.

Arbetslösa pressas

All kommunalt anställd personal kommer att pressas av ett speciellt avknoppningskansli att ta över driften av kommunala verksamheter. Därtill kommer en skattesänkning på 30 öre redan nästa år.
För socialbidragstagare märks naturligtvis inte skattesänkningen. De kommer däremot att pressas att på fem dagar anta de jobb som anvisas.
Stockholm är mer delat än någonsin. Förorter som Bagarmossen och Tensta har inte gått åt höger, i kommunalvalet fick m endast 17,7 respektive 10,7 procent medan s, v och mp nådde över 70 procent. Siffrorna är spegelvända på Östermalm och i Bromma.
Socialdemokraterna kommer dock inte att vara förorternas krigare de närmsta åren, valanalysen går snarare ut på att vinna tillbaka medelklassen.
Efter det sämsta valet någonsin för s i Stockholm, tar maktstriden inom partiet nya vändningar. Annika Billström sparkas. Arbetarekommunen valde istället f d biståndsmininster Carin Jämtin till den ena borgarrådsplatsen, den andra gick till Roger Mogert.

Betongsossar

Det betyder att betongsosse-falangen kring Dag Larsson och Bosse Ringholm tagit över rodret. Förra året petades Roger Mogert från posten som gatu- och fastighetsborgarråd av just Billström.
När politiken inte engagerar tar personstriderna överhand. I sitt bitterljuva avskedstal inför arbetarekommunen exponerade Billström hela härligheten: ”I stället för läkning ägnar vi oss åt strid. Kotterierna inom arbetarekommunen måste upplösas”. Sa hon och gick med sina 50 000 i månaden i pension, dvs 9 miljoner fram till 65-årsdagen.
Vem är Carin Jämtin? Är det ministerpensionen som har betalat ett nyinköpt radhus för 4,15 miljoner? Den som tar över efter Göran Persson kommer säkerligen att ha samma uppdrag, kopierat efter framgångsreceptet med ”de nya” moderaterna.
Under tiden måste nya gräsrotsinitiativ i stil med det tidigare protestnätverket ”Stockholm inte till Salu” slå rot och resa ett riktigt motstånd från förorterna.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!