Stockholm: Rädda Tensta Gymnasium och Tensta Träff

Ett upprop har startats för att rädda Tensta Träff (bild) och Tensta gymnasium (Foto: CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 20 april skrev Nyhetsbyrån Järva att SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) ska inleda en försäljningsprocess som innefattar både Tensta Träff och Tensta Gymnasium. 

Tensta gymnasium lades ner 2016 efter en rapport från Skolinspektionen om en ohållbar och kaosartad tillvaro för lärare och elever, och användes sedan för undervisning i språkintroduktion, för att sedan tömmas helt år 2019. 
SISAB säger att de inte har lyckats hitta någon ny hyresgäst eftersom byggnadens kulturhistoriska värde begränsar möjligheterna för tillbyggnationer samt att storleken på lokalerna är bäst lämpade för just skolverksamhet. Därför ska fastigheten nu marknadsföras i slutet på april med förhoppningen på att få ett bud till sommaren och försäljning till hösten. 
Värt att känna till är att SISAB spikade försäljningen av 23 fastigheter (22 förskolor och 2 skolor) i början på 2020 till ett värde av 421 miljoner kronor.
Annika Friberg (M) i Spånga-­Tensta stadsdelsnämnd och Peter Jönsson (M), styrelseordförande i SISAB, säger att en av anledningarna till försäljningen är att värna om tryggheten, och menar att ”Tomställda lokaler drar till sig oönskade personer”. 

Nu har ett upprop startats av engagerade Tenstabor och en rad olika lokala föreningar. 
Initiativtagarna menar att lokalerna skulle kunna göras om till ett kulturcenter som stärker gemenskapen med hjälp av nya föreningslokaler, dansstudio, konst­ateljéer och läxhjälp. 
Bland de som står bakom finns Tenstamammorna Gesguud, Tenstaflickorna, Tensta Konsthall, ABF Stockholm, Kvinnocenter Tensta-­Hjulsta och Folkets Husby samt bostadspolitiska forskaren Dominika V Polanska och grundaren av Black Lives Matter Sverige, Isatou Aysha Jones. 

Uppropet drar en tydlig parallell mellan utförsäljningen av Tensta Träff och renoveringen av Östermalms saluhall, som nu gått över budget med 400 miljoner kronor, vilket visar just var Stockholmspolitikernas prioriteringar ligger.
De påpekar också hyckleriet i att stänga ner och sälja ut skolverksamhet och kulturcentrum samtidigt som Stockholms stad nyligen har beslutat om en ny strategi för att minska kriminaliteten i utsatta områden. 
Både V och FI är kritiska till utförsäljningen, av samma anledningar som tas upp i uppropet. 

Arne Johansson, Husbybo, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd, kommenterade utförsäljningen: 
”Privatiseringen av Tensta träff och Tensta Gymnasium måste stoppas. Istället krävs en demokratisk dialog med Järvaborna om hur dessa offentliga byggnader ’mitt i byn’ bäst ska kunna tjäna en positiv utveckling på Järva.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!