Stockholms förorter säger nej till ombildningar

av Elin Gauffin

Alla fick inte ens plats när ”Bagis mot ombildning” hade sitt första stormöte den 16 mars – så stort är engagemanget (foto: Elin Gauffin).

Det pågår en absolut myllrande verksamhet i Stockholms förorter mot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan.

När ”127 tillhör oss”-gruppen träffades för ett panelsamtal i området de organiserar – Skärholmen, Bredäng, Sätra, och Vårberg – blev det fullsatt. När ”Bagis mot ombildning” hade sitt första stormöte i Bagarmossen lördagen den 16 mars var det överfullt; alla kom inte in på mötet.
Tisdagen den 19 mars ordnade ”Rågsved mot ombildning” en banderoll-workshop på Cyklopen för alla intresserade i Stockholm. Söndagen den 24 mars är det Husbys tur och den sista lördagen i månaden (30 mars) samlas vi från alla grupper för ett gemensamt möte för Nätverket Rädda Hyresrätterna i ABF-huset.

Bagis mot ombildningar hade satt upp 500 trappaffischer som bjöd in till mötet i Bagarmossens Folkets Hus den 16 mars. Eftersom stora salen var upptagen hade en sal för 60 personer bokats, men uppskattningsvis kom över 100 till mötet. 79 nya anmälde sig till Nätverket och skrev upp sina mejladresser. 
Ida Gulbrandsen och Rasmus Fleischer hade jobbat på ett mycket bra upplägg för mötet som varierade stormötesformen med mindre gruppdiskussioner. De var också snabba att komma ut med en sammanfattning av mötet. Där konstateras att det går att stoppa ombildningar och att det är viktigt att agera snabbt, helst innan intresseanmälan är inskickad. 
Ett sätt är att knacka dörr och samla underskrifter från de som inte är intresserade av ombildning. Att informera alla att de absolut inte ska skriva under något från en bostadsrättsförening eller mäklare om de inte är säkra på att de vill ha ombildning.

Mötet delade upp sig i följande diskussionsgrupper: ”Dörrknackning”, ”Utförsäljning till privatvärdar”, ”Prata med politiker”, och ”Folkbildning”. Redan den 21 mars kommer hyresgästerna att gå till det öppna stadsdelsnämndsmötet i Skarpnäck och berätta för politikerna att de inte tycker om ombildningar och utförsäljningar. 
Övriga på stormötet diskuterade mer kvartersvis och kom fram till att det behövs kontaktpersoner för varje gata, facebook-grupper för varje gata, och samarbete med de lokala hyresgästföreningarna. För de som inte har bra tillgång till internet kommer anslagstavlan i biblioteket att användas som informationskälla. 
Den lokala hyresgästföreningen Byälvan är öppen varje torsdag 18.00-19.30 med bland annat möjlighet till kopiering.

Det är uppenbart att det kommer att bli mycket svårt att driva igenom ombildningar i Bagarmossen. Många som bor här har stor erfarenhet av tidigare processer som de har stoppat eller flytt till Bagis för att undvika. Det finns en stark vilja att bevara områdets mångfaldskaraktär och motverka den segregering som ombildning innebär.
En artikel som definitivt kommer att användas i motståndet är den i Svenska Dagbladet från den 12 februari med rubriken ”Varningen: boendekostnaden stiger efter ombildning”. Där uttalar sig nämligen ombildningskonsulten Carl Dutina för att det idag innebär en stor risk och högre boendekostnader för den som väljer att ombilda sin hyresrätt i de elva ytterstadsdelar som staden möjliggjort för ombildning. 
Dutina är konsult hos Restate som påstår sig vara störst på ombildningar, och är själv det företag som nu delar ut lockelsebrev i brevlådorna i Bagarmossen för att försöka få igång ombildningar!

Kampviljan och organisationsgraden är på en mycket högre nivå idag än vid den förra ombildningsvågen som startade 2006. Då tog det uppemot ett år innan motståndet formerades. Sociala medier som Facebook är en stor hjälp för den lokala organiseringen idag, då det går så snabbt att hitta varandra och sprida information. 
Framför allt är motståndet politiskt. Stockholms röda förorter vill inte ha den här politiken och kommer att stoppa den.

Gå med i Nätverket Rädda Hyresrätterna:
Mejla till elin.gauffin@socialisterna.org
Se mer på hemsidan!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!