Stockholms sjukvårdsupprop: Digital demonstration 14 juni

Cirka 4 000 marscherade mot vårdnerskärningar den 14 december i Stockholm (Foto: Sebastian Olsson).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Stockholms sjukvårdsupprop, som hade tänkt demonstrera den 29 mars men ställde in på grund av coronapandemin, kommer nu att genomföra en digital demonstration den 14 juni – på halvårsdagen av den stora marschen mot vårdnedskärningar i Stockholm den 14 december.

ST-läkaren Laura Björnström, som tillsammans med ST-läkaren Akil Awad tagit initiativ till Stockholms sjukvårdsupprop, berättar för Läkartidningen den 1 juni:
– Vi kallar det ”Vem tar hand om vårdskulden?” och vi har samma grundtanke som i uppropet. Men den här handlar också om hur vi, med en väldigt utarbetad personal, ska kunna ta hand om en grundnivå på vården, covidpatienterna och vårdskulden.
– Makthavarna säger att de värderar personalen högt, men samtidigt har man kvar sparkrav som gör att det är svårt att anställa personal och ha kvar vårdplatser, och även varsel som faktiskt ligger kvar på Karolinska.

Den 23 mars skrev de gemensamt på Aftonbladet Debatt: 
”I dessa dagar haglar politikernas hyllningar av vårdpersonalen tätt. Men istället för meningslöst smicker är det hög tid att regionpolitikerna tar sitt ansvar och drar tillbaks de massiva besparingarna på akutsjukhusen, öppnar fler vårdplatser och prioriterar den sjukvård som vårdar dem med störst behov. Vi behöver bli fler, inte färre.
Vi kräver att ansvariga regionpolitiker omedelbart drar tillbaka de enorma besparingskraven som ligger på akutsjukhusen, permanent drar tillbaka samtliga varsel och anställningsstopp på regionens akutsjukhus omedelbart och permanent ser till att vi kan öppna fler vårdplatser och intensivvårdsplatser, samt omedelbart slutar flytta resurser från vårdcentralerna och akutsjukhusen”.

Den digitala demonstrationen den 14 juni kommer att hållas på Facebook. Exakt hur är när Offensiv går i tryck inte riktigt klart.
Över 20 000 har anslutit sig till Stockholms sjukvårdsupprop.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!