Stockholms tunnelbana: ”Varje upphandling har sitt pris”

Istället för att privata vinstjagare ska ta över driften och att anställda sparkas behöver kollektivtrafik drivas i offentlig regi (Foto: Mattias Bernhardsson).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Just nu pågår Sveriges dyraste upphandling någonsin och även den största icke-militära upphandlingen i världen. Det borgerliga M-L-C-KD-MP-styret i Region Stockholm upphandlar tunnelbanan för ett värde av uppemot 50 miljarder kronor.

Som tidigare upphandlingar är driften inte långsiktig (kontraktet löper ut efter 11 år), vilket innebär att stockholmarna även fortsatt har att vänta försämringar och avsaknad av investeringar för en fungerande spårtrafik, då det vinnande företagets främsta mål blir att plocka ut så mycket vinst som möjligt. Bland anställda som berörs råder oro över arbetsvillkoren.
– Varje upphandling har sitt pris. Även om upphandlingen är så kallat ”kostnadsneutral” och det på pappret handlar om ”kvalitet” handlar det om privata vinster. När MTR lade sitt anbud till SL vid upphandlingen 2009 innebar kvalitetsmålet om ”100 procent bemanning” att anställda fråntogs rätten att gå på toaletten, säger Louise Strömbäck, skyddsombud i tunnelbanan och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Det finns ett stort internationellt intresse bland kapitalister för upphandlingen. MTR Tunnelbanan (dotterbolag till MTR Nordic) gjorde en vinst på över 100 miljoner kronor år 2019. Nu är MTR och SL i färd med att göra sig av med 400 tågvärdar på pendeltågen och byta ut dem mot kameror, vilket innebär stora säkerhetsrisker för både tågförare och resenärer. Den nya tekniken står SL för, men de minskade personalkostnaderna är det MTR som tjänar på, förklarar Louise.
Med största sannolikhet kommer biljettpriserna att höjas ännu en gång vid årsskiftet. Argumenten är att det varit färre resenärer under pandemin och att tunnelbanan byggs ut.
– Det blir en sorts bestraffning för att folk har följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Lösningen är en helt skattefinansierad kollektivtrafik med 0-taxa i SL:s egen regi. Då skulle en stor majoritet få betala mindre än idag. Alla som tjänar under 60 000 kronor i månaden skulle betala mindre om nolltaxa infördes. Det skulle också dra ner stora kostnader som uppförande och underhåll av spärrar, biljettkontroller och andra metoder som idag stänger ute folk och som kostar en förmögenhet, säger Louise.

Även Seko Stockholm har som krav att SL måste ta tillbaka driften av tunnelbanan. Kampanjer för en avgiftsfri kollektivtrafik behöver också ta upp vikten av att kollektivtrafiken inte är vinstdrivande. 
– Precis som vård och skola ska kollektivtrafiken vara vinstfri, en del av den gemensamma infrastrukturen och en viktig del av arbetet för att rädda klimatet, avslutar Louise.


Höjda priser på SL – dags för nya protester?

RS torgmöte mot höjda SL-kort hösten 2019 (Foto: Natalia Medina).

Som väntat kommer priset för att resa i Stockholms kollektivtrafik att höjas från den 4 januari 2022, då kostnaden för ett månadskort (SL-kortet) höjs till 970 kronor. Till SVT Nyheter den 5 oktober säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att:
– En höjning av taxan är nödvändig för att vi ska kunna finansiera en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken i Stockholms län.
Priset kan också komma att höjas ännu mer på grund av de ”förlorade intäkterna under pandemin”, som man som vanligt skyller på plankare.

Men istället för att lägga bördan på resenären måste samhället finansiera kollektivtrafiken. Bort med de privata vinstjagande utförarna, inför avgiftsfri kollektivtrafik som betalas av skatten (vilket bara blir en förlustaffär om en tjänar över 60 000 kr per månad), och bygg kraftigt ut kollektivtrafiken. Det är klimatsmart och en av flera nödvändiga åtgärder för att bli kvitt den klimatskadliga massbilismen.
Det krävs det en rörelse för att låta de rika, storbolag och banker betala, istället för skatteflykt, nya vinstutdelningar och fortsatt ökade klyftor

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!