Stockholmsbudget som straffar resenärer och patienter

SL-kortet höjs med 50 kronor i månaden nästa år och 40 kronor till 2025 (Foto: Wikimedia Commons / Ingolf).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 4 oktober presenterade Region Stockholm sitt budgetförslag för år 2024. Regionen styrs av den så kallade Mittenkoalitionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet. Oppositionen, i form av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har inte presenterat sina budgetförslag än.

Under pressträffen talade finansregionrådet Aida Hadzialic (S) för behovet av en ”stram och återhållsam budget” mot bakgrund av ökad inflation som har ”grävt ett hål på 10 miljarder kronor”, med höjda pensionskostnader, stigande kostnader för material och drivmedel, en omvärld i politisk och ekonomisk kris, minskade generella statsbidrag och att alla regioner har ”stora svårigheter att finansiera sina verksamheter”.
Regionen budgeterar för ett underskott på 4 miljarder kronor i kombination med de två nyckelorden ”effektivisering” och ”intäktsförstärkning”.
Med effektivisering menas att ”nämnder och bolag genomför identifierade effektiviseringsåtgärder motsvarande 2 miljarder kronor”, vilket under pressträffen identifierades som konsult- och administrationskostnader.

De ökade intäkterna beräknas bli över 2 miljarder kronor och kommer från en höjd regionskatt med 30 öre, höjd taxa för SL:s månadskort med 50 kronor år 2024 och 40 kronor år 2025 samt höjda intäkter från patientavgifter.
Det sistnämnda innebär bland annat att ett besök på närakuten höjs från 250 kronor till 375 kronor samt att Folktandvårdens prislista höjs med 4,1 procent.
Att priset på den reducerade biljetten för studenter och pensionärer inte höjs, och att åldern för gratis resor för barn som reser med vuxet sällskap höjs från 7 till 11 års ålder, är välkomna förslag, men att standardbiljetten höjs samtidigt med planerade neddragna turer och inställda busslinjer är en skandal.
Regionrådet Jonas Lindberg (V) beskriver Vänsterpartiets roll i framställningen av budgeten som ”ett skyddslock”, som har förhindrat varsel av vårdpersonal och andra nedskärningar. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) beskriver exempelvis en vilja att höja SL-kortet med 450 kronor, men att de nöjde sig med att ”bara” höja med 50 kronor.

I grund och botten är det en otillräcklig budget som räknar med att arbetarklassen ska acceptera höjda avgifter och större hål i plånboken, eftersom det hade kunnat vara värre. Vänsterpartiets självutnämnda roll i att hålla tillbaka grövre nedskärningar, mot att de får igenom en handfull små reformer, kommer aldrig att vara tillräckligt.
Socialisters roll är inte att förvalta kapitalismen, utan att utmana den, mobilisera till kamp och protester, att använda plattformar som en megafon för organisering av motståndet. Vänsterpartiet kommer aldrig att spela den rollen – det behövs akut uppbyggande av ett nytt verkligt vänsterparti, med ett socialistiskt program med representanter utan privilegier.
Det som behövs är en enad kamp mot nedskärningarna, prishöjningarna och ”effektiviseringarna” för en genuint behovsstyrd och gratis sjukvård och en verkligt kollektiv kollektivtrafik som är avgiftsfri, grön och i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!