Stöd bygget av International Socialist Alternative i nya delar av världen!

Världen håller på att polariseras. Med revolutionära och kontrarevolutionära rörelser över hela världen har International Socialist Alternative (ISA) möjligheter att bygga och utvecklas i nya områden där vi tidigare inte har haft sektioner, eller där sektioner kan stärkas. Vi vill att du ska bidra till denna tillväxt!

KLICKA HÄR OM DU VILL GE ETT BIDRAG REDAN NU!

Bara några exempel på det viktiga arbete vi gör i olika delar av världen för att bygga kampen för socialism:
I Italien har vi en nystartad organisation som gör ett banbrytande arbete för att bygga en ny, revolutionär organisation som kan slå tillbaka mot Georgia Melonis och Fratelli D’Italias högerinriktade, rasistiska och hbtqia+-fobiska politik.
I Indien har vi etablerat en kärngrupp, och under de senaste månaderna har vi kunnat lansera det första numret av ISA Indiens tidning. Denna unga, revolutionära organisation inspirerades nyligen av det arbete som utfördes i Seattle, USA, där man under ledning av Kshama Sawant och andra aktivister från Socialist Alternative antog det första förbudet mot kastdiskriminering utanför Sydasien. Det faktum att vi kämpar mot förtryck på internationell basis kan hjälpa oss att få denna lilla grupp av medlemmar att växa.
I flera länder runt om i världen, och framför allt i Österrike, bidrog vi till att skapa solidaritetsgrupper och protester för rörelsen ”Kvinna, liv, frihet” i Iran. Detta lockade ett antal nya till ISA, särskilt i Mellanöstern, och vi gjorde snabbt översättningar av vårt material till farsi och publicerade dem för att hjälpa till att visa en väg framåt för den revolutionära rörelsen, vilket också lockade ett antal iranska, kurdiska och balochiska personer till ISA.

I Latinamerika har vi gått i bräschen för många strider. I Brasilien har vi mobiliserat till protester på gator och torg för att störta Bolsonaro, samtidigt som vi har pekat på begränsningarna i Lulas begränsade program och mobiliserat arbetarklassen mot Bolsonaros kuppförsök i början av 2023. Vi har också lanserat Feministas Antiracistas Socialistas (Feministiska antirasistiska socialister) för att bygga en enad och kraftfull kamp för arbetarklassen som stöder kraven från kvinnor, svarta, ursprungsbefolkningar, transpersoner, lesbiska, bisexuella och andra förtryckta i kampen mot det förtryck som är inbyggt i kapitalismen.
I Argentina, där vi har ett litet antal anhängare, har vi uppmanat till ett brett och enat politiskt alternativ för arbetarklassen som kommer att sporra till mobilisering och kamp för en generalstrejk, vilket kommer att vara nödvändigt för att stå emot de åtstramningsåtgärder som säkert kommer att följa oavsett vem som vinner valet i oktober.
I Mexiko har vi nu över 30 medlemmar som kämpar för och sprider socialistiska idéer, från en enda medlem vid grundandet av ISA. Vår unga sektion har engagerat sig i många viktiga kamper för att bekämpa levnadskostnadskrisen, kräva gratis, säker och laglig abort i hela landet, försvara klimatet och förbättra villkoren i skolorna. De har byggt upp den typ av gräsrotsrörelser som faktiskt har kraften att vinna president Lopez-Obradors föreslagna reformer, såsom återförstatligande av energisektorn, vars rörelse i slutändan demobiliserades av Obrador själv.
Förra året genomförde våra medlemmar i den nordliga staden Saltillo en kampanj för att bekämpa en höjning av avgifterna för kollektivtrafiken och vann segrar som skapandet av workshops för att utbilda busschaufförer i att förhindra könsrelaterat våld, nya rullstolsanpassade busshållplatser och en kommitté med samhällsmedborgare och chaufförer för att övervaka kollektivtrafiken och eventuella framtida höjningar av avgifterna.

Under de senaste månaderna har ISA, och särskilt vår belgiska sektion, lagt särskild tonvikt på vårt arbete i Frankrike. Tillsammans med våra medlemmar och anhängare i Frankrike har vi deltagit i den historiska rörelsen mot Macrons pensions-”reform”, ingripit i de flesta av de nationella strejk- och protestdagarna och diskuterat lärdomar om hur vi kan föra rörelsen framåt.
På samma sätt har de massiva strejkerna inom utbildningssektorn i Portugal krävt att vi skickar kamrater dit för att delta i och ingripa i de enorma protesterna, och vi har fått kontaktuppgifter till ett antal personer som är intresserade av att gå med i ISA.

I Afrika har vi sektioner och grupper över hela kontinenten som kämpar för arbetarklassen, revolutionära socialistiska rörelser i Sydafrika, Elfenbenskusten, Nigeria och Tunisien. Många av dessa länder står inför svåra förhållanden, med strömavbrott på grund av energiproblem som förvärras av klimatkrisen, samtidigt som krisen för levnadskostnaderna påverkar den nykoloniala världen på ett mycket skarpare sätt.
ISA hjälper till att finansiera dessa sektioners uppbyggnad, inte bara där vi redan har medlemmar, utan också på nya platser där vi snabbt måste bygga upp socialismens styrkor. Ta till exempel Uganda, där lagstiftning nyligen antogs som förbjuder hbtq+-relationer under dödsstraff. Vi måste hjälpa till att organisera oss för att slå tillbaka mot dessa förtryckande regimer som är inneboende i kapitalismen!

Om du håller med om att vi snarast behöver sprida den socialistiska rörelsen till nya regioner i världen, ge en engångs- eller månadsdonation till International Socialist Alternative för att stödja vårt arbete med att bygga upp i nya områden.

Mycket av vårt arbete underbyggs av vår inriktning på socialistisk feminism. Medvetandet, särskilt bland ungdomar, genomgår en omvandling när det gäller idéer om förtryck. Med den ökade polariseringen av idéer om köns- och sexualbaserat förtryck och våld, som exemplifieras av Andrew Tate som sprider vidrig, kvinnofientlig galla, är socialistiskt feministiskt arbete oerhört viktigt för ISA.
Vi vet att kapitalismen använder splittring och förtryck för att hålla arbetarklassen splittrad. Vi förstår att sexistiska idéer och attityder inte ligger i arbetarklassens mäns intresse och att endast en enad arbetarklasskamp kan börja ta itu med det endemiska våldet mot kvinnor, transpersoner, queera och icke-binära personer.
Det var i detta sammanhang som vi i mars höll den första internationella socialistiska feministiska ROSA-konferensen i Wien, Österrike. Detta var det första internationella socialistiska feministiska mötet på över hundra år, och samlade över 200 arbetarklasskämpar från 20 länder från 5 kontinenter som förstår vikten av att koppla samman socialistiska feministiska idéer med arbetarklassens kamp. Det var en livlig konferens och en enorm framgång, som gav ett uppsving till alla som deltog, antingen personligen eller via zoom, och gav massor av idéer för att fortsätta att bredda och fördjupa vårt socialistiska feministiska arbete.
Den skapade också länkar till socialistiska feminister som vill organisera sig och arbeta med ISA- och ROSA-aktivister internationellt. Feminister från Ungern och Tjeckien reste till Wien, och andra från Rumänien deltog online – alla ville bli mer organiserade som internationella socialistiska feminister.
Sedan konferensen har det varit ett antal Zoom-möten med många av dessa aktivister, inklusive planering av ett gemensamt uttalande för Pride för de olika grupperna i regionen tillsammans med ROSA – alla riktigt positiva utvecklingar ur perspektivet att sprida en arbetarklassbaserad, kämpande och socialistisk feminism som så akut behövs.

Oavsett om man tittar på den största strejkvågen i Storbritannien på över trettio år, de två generalstrejker som lamslog Sri Lanka förra året eller den största sociala rörelsen i Frankrike sedan 1968, om än på en annan nivå, mot pensions”reformen” (som sträckte sig mot Macron och allt han står för), har många rörelser fungerat som en åskledare, inte bara för klasskampen i dessa regioner utan för arbetare och ungdomar världen över som ser på med solidaritet och börjar arbetet med att bygga liknande rörelser.
Exemplet med energiarbetarna i Frankrike som använde ”Robin des Bois”-metoden (Robin Hood) för att stänga av energin till finansiella och multinationella företag och istället dela ut gratis gas och el till skolor, universitet och låginkomsthushåll i hela landet visar vilken typ av metoder arbetarklassen skulle använda när de tar kontrollen.
Den enorma revolutionära rörelsen i Iran efter mordet på Jina (Mahsa) Amini fungerade som en heroisk ledstjärna för alla förtryckta människor runt om i världen, att även i en av de mest förtryckande staterna på planeten kan en kamp genomföras.
Den historiska proteströrelsen i Israel-Palestina, där en politisk generalstrejk utan motstycke genomfördes som en del av masskampen mot den ”rättsliga kuppen”, kunde sätta stopp för Netenyahus planer, om än bara för en period, medan högerkrafterna omgrupperar. Vår sektion i Israel-Palestina spelade en nyckelroll i protesterna genom att lägga fram ett socialistiskt program, som lockade många nya människor som var intresserade av att gå med i oss. Men högern kommer att försöka göra ytterligare attacker i framtiden, så det är absolut nödvändigt att vi organiserar oss för att bygga upp vår sektion inför nästa omgång av kampen.

Återuppvaknandet av den globala klimatkampen, som skars av av covid-19-pandemin, sätter med rätta klimatet i centrum för unga människors och arbetstagares tankar. Med kapitalismens oförmåga att tillhandahålla någon form av lösning på förstörelsen av planeten är det absolut nödvändigt att denna rörelse försöker förena den massiva ungdomsproteströrelsen med den bredare arbetarklassen, koppla samman kraven på en övergång till grön teknik med krav på övergång av arbetstillfällen till dessa sektorer, utan löneförlust, och att kämpa för demokratisk arbetarkontroll av de viktigaste sektorerna i ekonomin.
Endast genom demokratiskt ägande och planering kan vi börja minska effekterna av den globala uppvärmning som vi ser inte bara i den nykoloniala världen, utan även i de avancerade kapitalistiska länderna, med torka, skogsbränder och översvämningar i hela Europa och USA. Detta kommer bara att förvärras med rapporter om att den snabbt annalkande El Niño kommer att medföra en aldrig tidigare skådad brännande temperatur globalt. De kommande fem åren kommer nästan säkert att bli den varmaste femårsperiod som någonsin registrerats, enligt FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO).
Det nya kalla kriget mellan USA och Kina är den avgörande faktorn i den nya eran och vi bygger upp våra styrkor i båda dessa lejonkulor för kapitalismen. Vårt arbete i Kina och Hongkong försvåras avsevärt av diktaturens brutala förtryck, som kräver extra kostnader för olika säkerhetsåtgärder. Detsamma gäller för vårt arbete i Ryssland, där förtrycket gick på högvarv efter det brutala kriget mot Ukraina. Att skydda socialistiska antikrigsaktivister från repressionen i Ryssland eller hjälpa dem att fly landet har varit ett mycket nödvändigt, men också kostsamt åtagande.

ISA:s arbete runt om i världen är avgörande för kampen mot förtryck, för förbättringar av arbetarnas löner och villkor och för en socialistisk lösning på klimatkrisen. Det är bara genom att ersätta kapitalismen med ett socialistiskt system som vi kan hoppas på att övervinna förtryck, klimatförändringar och krig.
Insatserna är lika allvarliga som någonsin, och vi behöver din hjälp för att bygga kampen för socialism. Gå med i ISA eller gör en donation för att stödja vårt arbete!

Vår uppgift att bygga ISA idag vilar på grunden av en rik historia av kamp. Vi har just firat femtioårsjubileet av grundandet av Offensiv (ISA i Sverige), som sedan dess har kämpat för revolutionär socialism i Sverige. Vi bytte nyligen namn från Rättvisepartiet Socialisterna till Socialistiskt Alternativ och förnyade kampen för revolutionär socialism, samtidigt som vi behöll Offensiv som namn på tidningen.
2023 är det också fyrtio år sedan Liverpools militantledda Labour Council valdes i Storbritannien, vilket använde sin plattform för att bygga en arbetarklassopposition mot Margaret Thatchers nyliberala politik, stoppa den tidens program för nedskärningar, bygga nya sportcenter och över 5 000 nya kommunhus, skapa 12 000 nya jobb inom byggsektorn och bland annat höja minimilönen för kommunanställda. Populariteten för denna typ av program som kämpade för arbetarklassen innebar att Thatcher och Labourpartiets högerledning inte kunde besegra det Militantledda rådet på demokratisk grund. Istället förlitade de sig på att överhuset skulle avsätta dem genom en odemokratisk kupp.
Lärdomarna från vårt förflutna bör absorberas, uppdateras och tillämpas på de strider som ligger framför oss. I år lanserade vi Workers Strike Back i USA, eftersom vi ser potentialen för en vändpunkt för arbetarkampen i USA, både med fackföreningsmedlemmar som utmanar sina ledare och oorganiserade arbetare som kämpar för egna fackföreningar, vilket vi sett på Starbucks och Amazon. Det finns enorma möjligheter att bygga upp kampen över hela världen, både av etablerade sektioner av ISA och i nya delar av världen.
Vi har fått otroligt stöd från arbetare och ungdomar runt om i världen som har ställts inför allt tuffare omständigheter i levnadskostnadskrisen. Det är tydligt att det nuvarande systemet inte erbjuder någon utväg. Vad vi verkligen behöver är att enas och bygga en stark kraft som presenterar ett alternativ och kämpar för socialism varje dag.

För att främja våra framsteg och få en större inverkan lanserar vi en insamling med målet 75 000 euro. Kan du hjälpa oss att nå vårt mål genom att ge ett bidrag idag?

Kapitalismen är ett globalt system och därför behöver vi en global kamp. Att föra en internationell kamp mot miljardärklassen kräver en seriös strategi för att få in de ekonomiska medel som krävs för att slå tillbaka. Till skillnad från kapitalismens försvarare har vi inga storföretag som stödjer oss. Vi har inga mångmiljonärer som finansierar oss. Istället förlitar vi oss på donationer från arbetarklassen och unga människor runt om i världen som vill bygga den globala kampen mot det kapitalistiska systemets exploatering och förtryck.
Våra kostnader, liksom alla andras under den senaste perioden av skenande inflation, har ökat. Från kostnaden för flygresor så att våra organisatörer kan göra längre besök hos nya eller mindre sektioner för att hjälpa dem att bygga en revolutionär kamp, till kostnaden för utrustning och programvara för att hjälpa ISA-sektionerna att producera sina revolutionära tidningar som erbjuder en kampstrategi för arbetarklassen och de förtryckta, har våra kostnader ökat avsevärt.
Vi organiserar för närvarande vår ISA-skola i Belgien, som kommer att samla hundratals revolutionära socialister från hela världen för att diskutera revolutionär historia, teori, och viktigast av allt, hur vi omsätter all denna kunskap i praktiken. Allt detta kommer att kosta en betydande summa pengar.

Att förlita sig på ekonomiskt stöd från arbetarklassen och unga människor innebär först och främst donationer från ISA-medlemmar, sympatisörer och alla som uppskattar vårt arbete eller någon aspekt av det.
Kapitalismen är ett system som befinner sig i en djup kris och som inte erbjuder någon som helst väg framåt för arbetarklassen och förtryckta. För att få ett slut på den ökande misären, förnedringen och existentiella kris som detta system innebär för de allra flesta, samtidigt som miljardärerna ökar sina obscena rikedomar på vår bekostnad, måste vi ersätta det med socialism.
Kan du göra en donation idag för att bygga upp kampen för socialism? Alla donationer är viktiga, oavsett om du har råd att ge 10 000 kronor eller 10 kronor. Vår rörelses framgång är beroende av att var och en av våra anhängare och medlemmar gör vad de kan för att hjälpa till att bygga upp kampen för socialism i världen.

Swisha ditt bidrag till 123 240 32 85, skriv ”ISA” i meddelanderutan, eller klicka här!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content