Stöd fängslade arbetare i Iran

2006-10-18 15:22:25
Det iranska kommunistpartiet (”Komala”) genomförde i fredags ett protestmöte utanför LO-borgen i Stockholm. Protesten riktades mot den nya rättegång som hålls 16 och 18 oktober mot Mahmoud Salehi och Jalal Hosseini för att de deltog i en 1 maj-demonstration 2004 i den kurdiska staden Saghez. Enligt den regimens åklagare är detta ett brott mot rikets säkerhet.

På demonstrationen framför LO-borgen i Stockholm talade bland annat Bahram Rahmani för IKP:s centralkommitté, Kalle Larsson för vänsterpartiet och undertecknad för Rättvisepartiet Socialisterna.
USA:s hot om sanktioner och värre mot Iran för dess kärnkraftsprogram, som utan bevis påstås dölja ett kärnvapenprogram, fortsätter. I skuggan av detta fortsätter också Irans arbetare och förtryckta massor att uttrycka sitt missnöje mot regimen genom strejker och andra protester.
Runt om i Iran har bageriarbetare, taxichaufförer, textilarbetare, busschaufförer, fabriksarbetare och andra arbetargrupper de senaste veckorna fortsatt att genomföra talrika och modiga aktioner. De protesterar mot låga löner, obetalda löner, obefintligt anställningsskydd och fabriksnedläggningar.
Att rädslan, trots repressionen, börjat släppa är också den långa och heroiska kampen för ett oberoende fack vid bussbolaget Vahed i Teheran ett tecken på.

Rasande protester

Ett annat exempel var 1 maj, då de arbetare som deltog i regimens egen ”gula” arbetarorganisations manifestation i Teheran inte drog sig för att förvandla manifestationen till en rasande protest mot regimens förtryck.
Ett tredje var den spektakulära aktion i mitten av juni. Kvinnor, studenter och arbetare deltog i en demonstration för kvinnors rättigheter. Trots massiv polisrepression demonstrerade några tusen för rätten att skilja sig, att vittna o s v.
Att det oberoende bussarbetarfackets ordförande Mansour Ossanlou ändå den 18 augusti släpptes fri efter flera månader i Evinfängelset – om än mot en skyhög borgen – visar samtidigt att den iranska regimen inte är okänslig för den internationella solidariteten med den iranska arbetarkampen.
Ayatollornas förtryckarregim kan bara störtas av Irans egna arbetare och förtryckta massor – med stöd av den internationella arbetarsolidariteten.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!