Stöd Handels strejkvarsel

Om Handels går ut i strejk måste de stödjas av hela den samlade arbetarrörelsen (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Efter låga löneökningar i Industriavtalet har det satt extra press på de fack som fortfarande inte kommit överens om nytt avtal. Flera förbund har krävt större löneökningar än Industrimärket. Ett av dessa fack är Handels.

Handels förhandlingar har kört fast och medlingsinstitutet skickade Gunilla Runnquist och Robert Schön för att hjälpa parterna till samsyn. Den 12 november är sista dagen som medlarna har på sig att hitta ett avtal mellan Svensk handel och Handels. Om de inte kommer överens har Handels varslat om att ta ut runt 5 000 personer från Skåne i söder till Norrbotten i norr i strejk den 13 november. 
I en ruta nedanför finns en lista över de arbetsplatser som är planerade att lägga ned arbetet. De som har valts ut har valts då de gjort stora vinster trots den pågående krisen som har framkallats av pandemin.

H&M har svarat på varslet genom att skicka ut formulär som de kräver att sina anställda fyller i med facktillhörighet – ett brott mot föreningsfriheten i Sverige som är grundlagsskyddad. 
”Vi från Handels har satt våra krav vad gäller låglönesatsningen samt löneökning och om ni skriver under det dokumentet kommer det att betraktas som att ni mer eller mindre är nöjda med att inte få någon löneökning. Så skriv INTE på detta dokument!” skriver H&M klubbstyrelse/Handels i ett meddelande på Facebook. H&M har även sagt att de som inte är fackanslutna förväntas jobba under strejken – en uppenbar uppmaning till strejkbryteri. 
Den stora knäckfrågan som har fått förhandlingarna att bryta samman är enligt Handels ordförande Linda Palmetzhofer att arbetsgivarna inte vill gå med på lönekraven. LO har en samordnad kamp för att höja de lägsta lönerna extra, ett steg i ledet för att jämna ut inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. 

Detta kravet har även lett till sammanbrott i förhandlingarna mellan Hotell och Restaurangfacket (HRF) och Visita när de omförhandlar det Gröna riksavtalet (läs mer om det här under). 
Stöduttalanden har duggat tätt i upptakten till strejken. 
Förutom att LO-facken stöttar varandra har till exempel Jonas Sjöstedt (tidigare partiledare för Vänsterpartiet) gått ut med sitt stöd och skrev på twitter ”Inget j-a strejkbryteri! Var observant om det blir strejk och handla inte hos strejkbrytare”.  
Stämningen bland medlemmarna är god; på Facebook har kommentaren från medlemmarna visat på kampvilja och positivitet.

Det är viktigt att vi försvarar fackens kampvilja.

I Handels senaste strejk 1995 tog de kamp mot Toys R’ Us. Företaget vägrade teckna kollektivavtal och visade på det faktum att de aldrig tecknat ett sådant avtal i något av de andra länderna de var verksamma inom. Den strejken slutade med seger för Handels och Toys R’ Us första kollektivavtal, något som kan vara värt att minnas när Amazon nu lanserar i Sverige.  
Viktigt att nämna är att bägge dessa fack har varslat om strejk flertalet gånger de senaste 30 åren, men förutom exemplet ovan alltid kommit överens med hjälp av medlare innan strejken har trätt i kraft. 
Handels varslade till exempel om strejk 2007, 2010 och 2012, men kom överens. Det är därför extra viktigt att medlemmarna i dessa fack sätter press underifrån. Utan detta tryck underifrån riskeras nya svekavtal. Arbetsgivarsidan försöker i vanlig ordning att sprida en bild i media av att arbetarna och facken bara är giriga och vill ha pengar oavsett hur det går för företagen. 

I Svenska Dagbladet skriver dess politiske chefredaktör Tove Lifvendahl i en ledare att: 
”Förödelsen är redan stor, och alla får göra uppoffringar. Delar av handeln har redan gått i graven. Det verkar synnerligen oklokt att i denna situation riskera att de redan hädangångna arbetsplatserna och tillkomna arbetslösa blir fler”. 
Det hon missar är att Handels noga har planerat och varslat arbetsplatser som kunnat ta ut stora vinster under krisen. Denna taktik används under alla konflikter på arbetsmarknaden och bör mötas av solidaritet med de kämpande arbetarna. 

Oavsett om strejkerna blir av eller om avtal sluts innan tiden löper ut är det viktigt att vi försvarar fackens kampvilja i diskussioner med kollegor, familjemedlemmar, vänner och folk på stan.

Dessa arbetsplatser planerar lägga ner arbetet om inget avtal sluts till den 12 november

Butiker (Detaljhandelsavtalet)
• Beijer Bygg Hantverkaregatan 6, Arlöv
• ICA Maxi Strandridaregatan 10, Trelleborg
• City Gross Stormgatan 14, Halmstad
• Bauhaus Brännaregatan 2, Hyllinge
• City Gross Sambandsvägen 4, Växjö
• Hemköp Gussarvsgatan 23, Hedemora
• ICA Maxi Västra Svedengatan 12, Linköping
• Bauhaus Hallsta Gårdsgatan 1, Västerås
• IKEA Kungens Kurva Mondulvägen 1, Stockholm
• Biltema Ingenjörsgatan 9, Gävle
• Willys Terminalvägen 3A, Örnsköldsvik
• ICA Kvantum Kronbodgatan 4, Skellefteå
• ICA Kvantum Hamngatan 7, Piteå

Lager och e-handel (Lager och e-handelsavtalet)
• Jula Julagatan 2, Skara
• Grönsakshallen Röinge, Hässleholm
• IKEA Möbelvägen 14, Jönköping
• Ahlsell Terminalgatan 3, Hallsberg
• H&M Hultgatan 47, Borås
• ICA Mejerivägen 2, Järfälla
• Dagab Exportgatan 53, Hisings Backa
• Havilog Synnerödsvägen 9, Göteborg
• Martin & Servera Varggatan 6, Enköping


HRF varslar om strejk och blockad

Hotell- och restaurangfacket HRF varslar om strejk på sex företag och sex orter  från  den 17 november klockan 14.00 om inte en överenskommelse har nåtts innan dess. Strejken trappas upp den 19 november.
HRF varslar också om blockad mot alla nyanställningar, inhyrning av personal samt mer- och övertid på hela avtalsområdet.  
Blockaden inleds den 17 november klockan 14.00 och gäller samtliga arbetsplatser i landet som omfattas av Gröna riksavtalet, det avtal som omfattar majoriteten av landets hotell- och restauranganställda.
På hrf.net finns lista över vilka arbetsplatser som omfattas av strejk­varslet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!