Stöd kampen i Sudan

2019-01-16 11:00:10

foto: Lars Bjersing
Rihab Ibrahim.

Ett hundratal demonstrerade i lördags i centrala Stockholm i solidaritet med masskampen i Sudan och för att al-Bashirs diktatur ska störtas. Även i Luleå demonstrerade många samma dag.

Stockholm:
– Den nuvarande rörelsen är i stora delar av landet, den startade inte i huvudstaden Khartoum. Den här gången är också de oberoende fackföreningarna med i kampen, tillsammans med de unga, berättade Rashad a-Shalah, en av demonstranterna.

– Kampen i Sudan behöver uppmärksammas i Sverige. Idag betalar EU diktaturen för att den ska stoppa flyktingar, men det är ju diktaturen som gör att människor tvingas fly, sa Hassan Mohammed, sudanesisk doktorand.
Offensivs artikel om Sudan och Rättvisepartiet Socialisternas appell fick mycket bra mottagande.

Luleå:
Det varken syns eller hörs mycket i västmedia om de stora protesterna i Sudan. Därför samlades ett 40-tal i Luleå centrum den 12 januari för att sprida kunskap och manifestera mot ”president” al-Bashir.
Manifestationen sändes live på sociala medier till oppositionsgrupper i hela världen. Tal hölls och slagorden ekade om att diktatorn och hans kompanjoner  måste avgå. Publik kom och gick under manifestationens gång, men många som gick förbi stannade och lyssnade.
Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna gav i sitt tal stöd och solidaritet till protesterna och pekade på att en generalstrejk är ett nästa steg som kan fälla Bashir, samt att en ny framtid för Sudans fattiga måste byggas på att det arbetande folket tar kontrollen över naturtillgångar och ekonomi.

Offensiv träffade två av deltagarna, Fathie Janna och Rihab Ibrahim:

Varför är ni här idag?
– Presidenten måste avgå, hela partiet måste avgå. Vi protesterar för att alla måste veta vad som händer.
– För att den kriminella al-Bashir måste avgå!

Vilka är det som stödjer demonstrationerna i Sudan?
– Alla stödjer demonstrationerna, barn, vuxna och äldre. Bara partiet och miliserna är ännu på regeringens sida.
– I Sudan stödjer 99 procent av befolkningen upproret. De enda som inte stödjer det är vissa inom militären och al-Bashir kompisar.

Vissa säger att detta liknar den ”arabiska våren”. Vad tycker du?
– Ja det stämmer, samma situation som i Tunisien och Egypten.
– Det liknar de andra länderna mycket. Liknande ledare som avsattes i de länderna. Al Bashir måste avgå.

Vad kan man göra i Sverige för att hjälpa till?
– Sätt press på den svenska regeringen. Tusentals är politiskt fängslade, svarar Fathie Janna.
– Genom att sprida kunskap om vad som händer i Sudan och få den svenska regeringen att agera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!