Stöd sjuksköterskornas löneuppror

2008-04-09 12:24:51
Beskedet om Vårdförbundets varsel om strejk för 3 500 av förbundets 90 000 medlemmar möttes på fredag eftermiddag av jubel på Södersjukhuset i Stockholm. Varslen gäller strejk på arbetsplatser i Skåne, Västmanland, Halland, Östergötland, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Uppsala från den 21 april.

– Det är alltid svårt att fatta beslut om att varsla om konflikt. Det är extra svårt i vården. Konflikten vänder sig alltid mot en arbetsgivare, men när det gäller vård handlar det även om människor, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund på presskonferensen, enligt Aftonbladet.
– Det finns ett jättetryck från medlemmarna. Under flera år har de känt sig fel lönesatta och att de inte värderas efter den kunskap som de faktiskt har. Eftersom vi har försökt att prata med arbetsgivaren i över ett år och ingenting har hänt så är detta det sista vi har att ta till, säger Pia Andorff, ordförande i Vårdförbundet Skåne, till förbundets tidning vårdfacket.se i en kommentar till varslet.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som samlat namn till stöd för sjuksköterskornas, barnmorskornas, röntgensköterskornas och de biomedicinska analytikernas lönekamp, kan vittna om hög stridsvilja och stark solidaritet från både patienter, undersköterskor, läkare och andra på väg in eller ut från sjukhusen.

Jubel efter strejkbesked

Från Södersjukhuset i Stockholm rapporterades om jubel för beskedet om strejkvarslet.
”Självklart skriver jag på” var de flestas reaktion vid exempelvis Huddinge sjukhus på RS stödlistor, Stöd sjuksköterskornas löneuppror, i fredags.
Både fackliga upprop och stödlistor av många slag cirkulerar på landets alla vårdinrättningar.
Närmare 29 300 personer hade i tisdags (den 8 april) undertecknat nätupproret (Löneupproret 2008 – Nu får det vara nog! www.upproret. se) – där också 9 839 sköterskor av alla de slag har förklarat sin beredskap att säga upp sig om det inte blir ett acceptabelt lönelyft.
Maria Guglielmeti, som Offensiv träffade vid Huddinge sjukhus förra fredagen, har arbetat som biomedicinsk analytiker i 10 år.
– Vi har länge tyckt att våra löner är usla, men nu vill vi att det ska hända något, att vi agerar så att landstingen måste förstå att vi menar allvar.
Vårdförbundets ledning har alltför länge satt sin tillit till arbetsgivarnas välvilja att höja lönerna genom individuella förhandlingar.

”Lyssnat på oss”

– Nu verkar det slut på det och förbundet har förstått att det måste lyssna på medlemmarna.
Maria Guglielmeti tjänar själv efter tio år i yrket som biomedicinsk analytiker 20 100 kronor i månaden. Nu tycker hon att arbetsgivarna alltför länge har vägrat erkänna vilket kvalificerat arbete som hon och hennes kollegor utför.
– Våra yrken är inte kända, vi kallas alla ”syrror”. Men vi har ett högteknologiskt jobb, som inte bara kräver tre års högskoleutbildning utan också ständig vidareutbildning. Vi är alla specialister på vad vi gör, men det syns inte i lönekuvertet.
– Men vår kamp är inte bara en strid för oss själva, utan lika mycket för en uppvärdering av alla kvinnoyrken.
Möten på alla arbetsplatser samt fortsatta demonstrationer behövs för att hålla kampstämningarna på hög nivå och engagera fler medlemmar Det gäller inte minst på de platser som omfattas av varslet.
Genom hela avtalsrörelsen måste öppenhet råda om förhandlingarna. Inget avtal får antas utan medlemsomröstning.

Stöd kampen

Viktigt nu är att fortsätta agera för att vinna allmänhetens stöd. Ju närmare en strejk desto mer kommer arbetsgivare och media att anklaga Vårdförbundet för att äventyra patienternas liv och hälsa samt framtida vårdsatsningar.
Detta kan bara bemötas med hög profil och utåtriktade kampanjer för att dels förklara vad kampen gäller och dels visa att ansvaret ligger på arbetsgivaren som vägrat att lyssna på sjuksköterskornas krav.
Rättvisepartiet Socialisterna uttalar sitt stöd för Vårdförbundets alla medlemsgrupper i kampen för högre lön.Vi uppmanar också allmänheten att delta i de demonstrationer som planeras de närmaste dagarna i hela landet.
Offensivs redaktion den 8 april 2008

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!