Stolt festival

2008-07-30 16:55:57


Iréne Svensson Räisänen och Tuulikki Räisänen.

I fredags invigdes EuroPride under tre timmar på Skansen i Stockholm. 11 000 personer gick genom grindarna och upp till Solidens scen för att fira.

Stämningen var på topp under hela kvällen, vilket kan bero på den väldigt lilla delen allvar som rådde.
Årets invigningstalare var tre till antalet: Cecilia Malmström, EU-minister för folkpartiet, Tiina Rosenberg som tidigare var drivande i feministiskt initiativ och Prins Manvendra Singh Gohil från Indien.
Tiina Rosenbergs tal var eldigt: ”Vi måste minnas OS i Mexiko 1968 då Tommie Smith och John Carlos höjde sina nävar och kämpade för sina och andras lika rättigheter”, sade hon och fortsatte skämtsamt med att ”Den knutna näven är inte bara en symbol för kamp utan också ett sexuellt redskap!”.

det är inte klokt att Cecilia Malmström fick tala på invigningen. Hon företräder en högerregering som är ansvarig för att hbt-personer utvisas till länder där homosexualitet är belagt med dödsstraff. Motiveringen som används är att man kan ju dölja sin sexualitet…
Malmströms intresse av Pride är att värva röster genom hyckleri.

Lina Thörnblom

Röster om EuroPride ▼

utanför pride house, Prides egna kulturhus, träffar Offensiv Kim Nyberg, Iréne Svensson Räisänen och Tuulikki Räisänen och frågar dem vilken som är den viktigaste politiska hbt-frågan:
– Internationell jämlikhet för hbt- personer.
– Här i Sverige har det gått långt, medan det i andra länder fortfarande inte går att visa sig öppet på gatan. Att kämpa för hbt-rättigheter för alla i hela världen, tycker Kim Nyberg.
– Den viktigaste frågan är att bekämpa fördomarna, som vanliga svenssons har. Sen att ta tag i de kränkande åsikterna som ligger bakom hatbrotten, och bekämpa dem i stort, säger Iréne Svensson Räisänen.
– Bästa sättet att bekämpa fördomar är att vi själva är öppna, fyller Tuulikki Räisänen i.
– Sen är det könsneutrala äktenskap.
Vad är bra med Pride?
– Det är jättebra att man kan vara sig själv för en vecka. Det blir som ett bättre samhälle i samhället, svarar Kim.
– Det bästa med Pride är gemenskapen, att alla är med i festligheten, hetero, bi, homo, alla är med, tycker Iréne och Tuulikki
– Och att få träffa alla kompisar, avslutar Kim.
Joel Eriksson
Nikolaj Cyon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!